Базата на руските военноморски сили в Севастопол е била атакувана от морски безпилотни самолети в понеделник вечерта и нападението е било отблъснато, съобщи ръководителят на окупационните власти на Севастопол Михаил Развозжаев.

"Днес от 3,30 ч. сутринта е имало опит за нападение срещу Севастопол. Към момента: един дрон е унищожен от силите на ПВО, вторият се е взривил. Всичко се случи на външния рейд, не са повредени никакви обекти", пише Развозжаев в Telegram.

Украинската страна все още не е коментирала съобщенията за нападението.

Същевременно Украинският президент Володимир Зеленски отново заяви, че Украйна не може да предаде Бахмут на руснаците, въпреки че според много военни анализатори градът е с малко стратегическо значение.

Според Зеленски, ако Русия завладее напълно Бахмут, той може да се превърне в плацдарм за настъпление срещу административния център на Донецка област Краматорск и съседния Славянск.

Изданието "Украинска правда", преразказвайки интервюто на Зеленски пред арабския телевизионен канал, съобщава също, че той е нарекъл смешна официалната риторика на Русия, че е във война на украинска територия с НАТО.

"Русия е във война с Украйна. И тъй като не е в състояние да воюва честно, тя вече казва, че е във война с НАТО, защото я е срам да признае, че една държава, която е 40 пъти по-голяма от Украйна, не е в състояние да ни победи", казва Зеленски.

"Ако Русия не ни беше нападнала, Финландия никога нямаше да се присъедини към НАТО", заяви украинският президент. Всички страни, които имат някаква граница с Русия или са имали някакви икономически връзки - всички те искат да имат енергийна, икономическа и селскостопанска независимост. Те са виждали как винаги и навсякъде им извиват ръцете, за да постигнат своя резултат. Сега всички тези страни искат да се присъединят към НАТО - за да се защитят", казва още украинският президент.