Босна отбелязва двадесет и четири години от геноцида в Сребреница днес. Клането в Сребреница от 1995 година е описвано като най-лошото зверство в Европа след Втората световна война.

Босненските сръбски сили, ръководени от генерал Ратко Младич, в началото на месец юли 1995-а година извършиха масово клане в защитения анклав Сребреница. За часове бяха избити над 8000 души. Анклавът бе защитавана от холандския контингент на ЮНПРОФОР в Босна и Херцеговина, пише БГНЕС.

Досега останките от 6 429 жертви са погребани на мемориалната площадка и 233 - в други гробища. Жертвите са открити в около 80 масови гробове, от които последният е открит през декември 2015 г.

През март 2019 г. Международният съд в Хага се съгласи с прокуратурата, че 40-годишната присъда за бившия президент на Република Сръбска, Радован Караджич, е недостатъчна, предвид тежестта на престъпленията му и че такава присъда е неразумна и несправедлива. Хагският трибунал за военните престъпления в бивша Югославия е допуснал грешка, когато е наложил 40-годишна присъда. Караджич бе осъден на доживотен затвор.

73-годишният Радован Караджич е отговорен за най-зловещите военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина между 1992-1995 г. Той е отговорен за геноцида над 8000 босненци в Сребреница. Радован Караджич е обвинен и в престъпления срещу човечеството - прокуждане, убийства и изтезания, както и за нарушаване на военното право при обсадата на Сараево. Караджич бе близък с на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич, който също беше изправен пред Международния трибунал в Хага.

По време на сърбската агресия в Босна са убити около 100 000 души, извършват се много престъпления - масови и систематични изнасилвания и прокуждания. Главнокомандващият сръбските войски генерал Ратко Младич е изправен пред трибунала в Хага като пряко отговорен за клането в Сребреница.

Босненската война от 1992-1995 г. между нейните хървати, мюсюлмани и сърби е отнела живота близо 100 000 живота.