Ислямистки инфлуенсър в социалните мрежи от германския град Дюселдорф бе аресуван по подозрения в търговски измами, както и измами, свързани с банди, предаде ДПА, като се позова на правоприлагащите органи.

Твърди се, че 33-годишният мъж е събрал над 353 000 евро чрез 19 призива за набиране на средства за нуждаещи се деца и благотворителни цели, но малко под 5000 евро действително са били прехвърлени на благотворителни организации.

Работейки под псевдонима "Абделхамид", мъжът е достигнал до стотици хиляди последователи в "ТикТок", както и в "Инстаграм", където има над 200 000 последователи.

Силите за сигурност смятат, че видеоклиповете му са врата към радикализация.

Службата за защита на конституцията на провинция Северен Рейн-Вестфалия описва идеологията, която той изповядва, като салафитски екстремизъм, пише БТА. 

33-годишната партньорка на мъжа и 37-годишната му сестра също са заподозрени, че са участвали в измамата. Полицията и прокуратурата съобщиха, че те също са обект на разследване.

Властите заявиха, че мъжът вече има криминално досие. Съдия го е поставил в предварителен арест поради опасност от бягство и повторно извършване на престъпление.