В Пловдив за 22-и пореден месец завърши традиционният шахматен фестивал "Първи уикенд", който се организира от шахклуб "Спартак" и е валиден за международен стандартен рейтинг, както и за национален рейтинг и разряди.

Състезанието бе Етап № 7 от Държавните индивидуални първенства за аматьори в 4 категории и от Училищната национална индивидуална купа в 7 категории, чийто финален девети етап е на 8 декември.

Първата награда от 400 лева спечели Стоян Стоянов (София), следван от Красимир Бранков (Сърбия) и Валентин Каменов (Враца).

В отделните групи по рейтинг победиха: до 2000 – Иван Козложов (Пловдив), до 1700 – Ивайло Гаврилов (Мездра), до 1500 – осемгодишната Ева Кичукова (София).

За ветерани първи стана Коце Филипов (София), а за жени – 11-годишната Александра Пехливанова (Пловдив).

При децата призовата тройка бе съставена от Ал. Пехливанова, Георги Коев (Пловдив) и Ева Кичукова, а в състезанието по решаване на задачи отново победи Ева Кичукова. Пикантен факт е, че късметлийската награда от 50 лева се падна на последния в класирането – Виктор Атанасов от София, чието име беше публично изтеглено от Ева Кичукова.

На всички деца бяха раздадени книги, дарение от ИК "Жанет 45", а всеки състезател получи по седем шахматни книги, дарение от БФШ. По ежемесечна традиция, в събота вечерта президентът на БФШ Атанас Куртенков даде банкет за всички участници и родителите им, на който се обсъдиха мерки за развитие на детския шах.

За последните 22 месеца в пловдивския шахматен фестивал "Първи уикенд" участие взеха 652 човека от 10 държави, което го прави най-масовото състезание измежду всички спортове, провеждано някога в Пловдив. Следващият фестивал ще бъде на 2-и и 3-и ноември с първа награда 500 лева и общ награден фонд 1500 лева, а може да участва всеки желаещ, записал се чрез сайта на БФШ или фейсбук-групите на БФШ.

С цел развитие на пловдивския шах, на всяко дете под осем години, ШК "Спартак" предлага безплатна едногодишна подготовка от лицензирани треньори и безплатни консумативи, съобщи Атанас Куртенков, председател на ШК "Спартак" (Пловдив).