Шампионът по културизъм Добромир Делев ще пропусне тазгодишното участие в надпревата “Мистър Олимпия” в САЩ. Причината е пандемията и изтичащата виза на спортиста. От 17 години той се занимава с културизъм. През 2003 г. е първата му титла от държавния шампионат за младежи. Започнал като на шега да ходи в залата, без да е наясно с хранителен режим и начин на тренировка.

Двете професионални победи – IFBB PRO в кариерата му са от състезания в САЩ през 2015 и 2016 година, които му дават право на участие в най-престижното състезание в света по културизъм “Мистър Олимпия”. Той е и единственият българин, представял страната на този форум. Достигнал е до 12-то място. Как повлия КОВИД кризата на тренировките, работата и кариерата, Добри Делев разказва за читателите на TrafficNews.


Как се отрази кризата с коронавируса на твоята кариера тази година?

- Когато започна пандемията през март, в началото си мислех, че ще продължи месец-два и бях решил да се явя на “Мистър Олимпия”. Фитнес залата е моя и това не ми попречи да продължа да поддържам форма. Но при създалата се обстановка и усложнена ситуация се оказа, че и визата ми за САЩ изтича. Тази година заради пандемията конкурсът “Мистър Олимпия” ще се проведе през декември, а не както е обичайно в средата на септември. Така, че реших да не участвам.

Съжаляваш ли, че няма да се явиш на този форум на културисти, на който обичайно единствено ти представяш България?

– Съжалявам, че няма да мога да покажа форма. Натрупах 8 кг. повече тази година и имах намерение да се състезавам в друга категория – OPEN, т.нар. по-големи. Положих много усилия и постигнах добра форма.

Имаш фитнес зала в родния Димитровград, как се отрази пандемията на хората, които активно тренират?

– Голямо отдръпване има в залата и в броя на хората, които тренират. В началото мислех, че е от страх, понеже навсякъде се тръбеше колко опасно нещо е вирусът. Но си мисля, че има и загуба на навик също. Казваш “Тръгвам на фитнес” от понеделник и тези, които имаха намерение да тръгнат, заради пандемията се отказаха.

Като спортист, който тренира редовно и спазва режими успя ли по време на коронавируса да си починеш?

– Да, понеже се занимавам и със залата, пиша режими на желаещи да тренират и като стана това положение си останахме вкъщи дълго време. Отпаднаха доста ангажименти и реално успях да си почина три месеца. Отчитам го като нещо положително.

Хората не те познават в ролята на баща. По време на изолацията имаше ли повече време за семейството и малката си дъщеричка?

– Да, имах. Доста по-приятно беше, прекарвахме много време заедно. Понеже и сега тренирам два-три пъти дневно, пак не ми стига времето за малката. В тази връзка, сега като няма да пътувам до САЩ, пак отделям повече време за семейството.

А предстоят ли ти други състезания?

– До края на годината няма да участвам в състезания. Подготовката ми бе 4 месеца и сега трябва тялото да си почине поне 2 месеца, за да се възстанови. За догодина ще видим кога ще е сезона, още не се знае нищо. Но съм решил да сменя категорията, задължително ще се явя. Правя все такива екстремни режими, работих доста, затова не мисля да пропусна участие догодина.

Занимаваш се и с индивидуални тренировки и режими на желаещи да влезнат във форма, какво им препоръчваш?

– Винаги казвам, че им показвам пътя, но сами трябва да вървят по него. Не искам хората да очакват да ги питам изпълняват ли режима и тренировките си. Това няма да стане. Мотивацията е във всеки един човек, той трябва да я търси в себе си. Много хора очакват да ги стимулирам, но това е личен процес за всеки един.

Какво препоръчваш на хората, които не се занивамат активно или професионално със спорт?

- Храненето е важно да е правилно, да е балансирано и да не се изключва нито месо, нито въглехидрати или други важни съставки. И да спортуват, ако не в залата, то поне разходки навън и повече движение.