Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем с щангиста Стефан Топуров, който е сребърен медалист от Олимпиадата в Сеул през 1988г.

Стефан Топуров е роден на 11 август 1964г. в Асеновград. Стартира да тренира вдигане на тежести на 13-годишна възраст при треньора Петър Арнаудов в клуб Асеновец (1977). Завършва Средно спортно училище "Васил Левски" в град Пловдив. Състезава се за клуб Асеновец (1977 – 1979), клуб Марица (1979 – 1982) и ДФС ЦСКА (1982 – 1992). Коронната му дисциплина е 60 кг. 

През 1982г. е златен медалист на световните и европейски първенства за юноши. През 1983г. печели европейската титла отново при юношите.

През същата 1983г. на световното и европейското първенства за мъже, които се провеждат в Москва Топуров достига до първия си голям успех - два сребърни медала от двата шампионата. Точно там прави страхотно постижение и изтласква 180 кг. и така става първият човек в света, вдигнал три пъти собственото си тегло

Година по-късно във Витория, Испания е става за първи път в кариерата си европейски шампион и то със световен рекорд в двубоя - 135кг. За съжаление не успява да участва на Олимпиадата през 1984г. Причината е, че страните от Източния блок бойкотират игрите в Лос Анджелис. Тогава Топуров със сигурност щеше да спечели минимум бронзов медал. В алтернативния турнир "Игрите на приятелството" във Варна печели златен медал.

През 1986г. в борба с друг българин - Михаил Петров става втори на световното първенство в София. 

През 1987г. успява да стане световен шампион, след като грабва титлата в Острава, Чехословакия с общо 315 кг. Същата година е и европейски шампиона на първенството в Реймс, Франция. 

Преди Олимпиадата през 1988г. Топуров печели сребърен медал от европейското първенство в Кардиф, Великобритания. 

Топуров успява да отиде на Олимпиада през 1988г. в Сеул, Южна Корея. Двубоят за титлата при 60-килограмовите обаче е повече от свиреп, а причината Наим Сюлейманоглу. Наим е считан и до ден днешен за най-великият щангист за всички времена. Той е роден в България, израства в страната и е част и от националния отбор, но през 1987г. бяга в Турция заради Възродителния процес и смяната на имената на българските турци. Наим е прекръстен на Наум Шаламанов. Посрещнат е с почести, възлагат му се големи надежди. Българите пък искат да отмъстят за бягството на Джобния Херкулес. Битката за златото е между Наим и Стефан Топуров. 

Топуров вдига 137.5 кг. в изхвърлянето и 175 кг. в изтласкването. Общият му сбор е 312.5 кг.

Наим Сюлейманоглу прави нещо уникално и след 152.5 кг. в изхвърлянето и 190 кг. в изтласкването и общ сбор в двубоя от 342.5 кг. поставя нов световен и нов олимпийски рекорд и печели златния медал. Той успява да спечели олимпийските титли и през 1992г. и 1996г. 

Трети остава китаецът Я Хуанминг с 287.5 кг. 

Така Топуров печели сребърен медал от олимпийските игри и попълва колекцията с отличие и Олимпиада. 


Стефан Топуров на почетната стъбличка в Сеул през 1988г. 

Той продължава кариерата си до 1992г. Прави общо 22 поправки на световните рекорди. Освен сребърния медал от олимпийските игри има една световна титла, една европейска, веднъж е сребърен медалист от световно първенство, два пъти сребърен медалист на европейско първенство. 

Завършва Националната Спортна Академия. Днес е практикуващ треньор по вдигане на тежести. Първата му поява в световните щанги е с националния състезател на република Виетнам Anh Tuan Hoang, с който печели през 2008 г. златен медал от Азиатските игри, както и сребърен медал на Олимпийските игри в Пекин. По-късно става треньор в Кувейт.

Стефан Топуров е почетен гражданин на Асеновград, Обявен за личност с особени заслуги към община Асеновград.