Близо 50 милиона лева са дълговете на Ботев, гръмнаха всички медии в страната. Предрекоха се черни сценарии за фалит, взимане на базата и дори заличаването на отбора от футболната карта на България.  Ситуацията в клуба обаче съвсем не е такава, или поне не засега…

Председателят на Сдружението на феновете, което държи 61 % от акциите в отбора адв. Апостол Апостолов все пак обясни надълго и нашироко какво точно се случва в клуба. 50-те  милиона дългове за момента не са драма. 90 % от клубовете в България се финансират на същия принцип, а именно, чрез заеми отпускани от фирми на собствениците на клуба.

В Левски бе по същия начин, преди Тодор Батков да реши да емитира акции, които да изчистят задълженията към фирмите му.

Преди да се стигне до трансформирането на дълговете в акции, Ангел Палийски и Георги Несторов трябва да изяснят всичко и до последния детайл с представителите на ТЦ – ИМЕ. До скоро фирмите бяха собственост на Цветан Василев, но днес са в ръцете на други.  След като те бяха взети от банкера, комуникацията между тях и ръководството на тима бе нулева.

От доскорошните благодетели на тима нямаше ни кост, ни вест, с което и саботираха неведнъж избора на ново ръководство на тима, тъй като те продължават да държат 39 % от акциите в Ботев.

Дори до приемем, че всичко между Ботев и ТЦ – ИМЕ мине гладко и последните се съгласят дългът да се емитира в акции, това ще значи, че клубът ще стана изцяло собственост на "Технологичен център - институт по микроелектроника ". Логичният въпрос е какво става след това с клуба?

Вариантите се няколко. Първият е ТЦ – ИМЕ да започне да управлява клуба и да намери източници на финансиране за издръжката му. Вторият е акциите да бъдат прехвърлени на друга заинтересована страна, готова да издържа клуба, а третият е да бъдат върнати на сдружението на феновете, което тогава ще придобият 100 % от акциите на „Ботев”.

Дългът на отбора към момента не е изискуем, тъй като става въпрос за финансиране от фирма акционер. Т.е. по никакъв начин не може да се наруши работата при „канарчетата”. В един момент обаче той може да стане изискуем. Това ще се случи, ако Сдружението представлявано от Ангел Палийски и Георги Нестеров не успеят да се разберат с представителите на бившата фирма на Цветан Василев.

В такъв случай клубът наистина ще тръгне към фалит, от което обаче може да пострада само лицензът на „канарчетата” и участието му в „А” група. Базата в Коматево, както и всеки един кубик изсипан на стадион „Христо Ботев” е 100 % общинска собственост и по никакъв начин не може да се изземе от кредитори.

Всичко около дълга на Ботев и неговото бъдеще обаче трябва да се реши много бързо. Тъй като след по-малко от 3 месеца започва новият сезон, а спортно-техническото ръководство и играчите с договор в клуба, искат да знаят бъдещето си

Стадионът… е болната тема на всички „жълто-черните” фенове, но преди той да дойде на дневен ред, трябва да се решат всички останали изброени проблеми.  

Още новини ТУК

TrafficNews.bg

Благовест Андонов