Въздухът над Мелбърн продължава да е един от най-мръсните в света дни преди началото на Australian Open, а във вълната от недоволство от страна на играчите се включи и шесткратният шампион Роджър Федерер. 38-годишният швейцарец разкритикува организаторите на турнира за липсата на комуникация със състезателите, които трябваше да се подложат на замърсения въздух по време на квалификациите.

И Федерер, и Рафаел Надал казаха, че са се срещнали с организаторите, когато условията са били в най-лошата си фаза, за да разберат какви са правилата. В четвъртък официалните лица в Мелбърн изпратиха официално съобщение, че играта трябва да продължи въпреки лошото качество на въздуха над австралийския град.

"Може би съобщението дойде малко късно, след края на ATP Cup и след квалификациите“, каза Федерер в събота, цитиран от ESPN. „Мисля, че комуникацията е ключът, който отваря вратата между турнира и играчите, медиите, феновете, защото чувате, че не е безопасно да се излиза навън, трябва да държите домашните си любимци на закрито, да затваряте прозорците си. Викат ви на корта, но после виждате дима и това не изглежда добре“.

В съобщението на организаторите се казваше, че „условията са предизвикателство, но медицинските експерти казват, че са такива, при които може да се играе“. Така, след като мачовете от квалификациите бяха спирани няколко пъти, в крайна сметка се изиграха с риск за здравето на тенисистите. Мнозина състезатели от пресявките се обърнаха към Съвета на играчите на ATP, чийто председател е Новак Джокович, а Роджър Федерер и Рафаел Надал също са основна част от него.

"Всичко трябва да дойде от топ играчите – Роджър и Рафа са малко алчни, мислейки за себе си и своите кариери“, каза Брейдън Шнур в четвъртък, а Федерер отговори два дни по-късно:

"Какво мога да направя? Мога да отида в офиса и да говоря с тях. Отидох още на първия ден, когато положението във вторник беше лошо, както и на следващия ден, когато бе същото. Мога ли да изляза на корта и да кажа всеки да спре да играе? Мога да опитам. Но не смятам, че това ще свърши работа“.

На 15 януари заваля дъжд, който подобри значително положението. От възможно най-лошата степен  „опасен“, въздухът се смъкна до „вреден“, като се очакваше през следващите дни тенденцията за подобряването на състоянието в града да продължи.

"Казах им: „Мисля, че всички сме объркани“, сподели Федерер. „Супер вредно ли е или е напълно безопасно да се играе?“. Казах още: „Вижте, просто мисля, че комуникацията е ключът за всички нас“. Просто трябва да направим нещо повече, защото мисля, че аз лично не съм получил достатъчно информация“.

Рафаел Надал също разкри, че се е консултирал с официалните лица в Мелбърн и е доволен от обяснението им, но други играчи не мислят така. Денис Шаповалов каза, че ще откаже да играе, ако условията продължават да не бъдат безопасни, независимо какво казват организаторите.

"Няма да играя“, каза канадецът пред репортери в Мелбърн, цитиран от ESPN. „На 20 години съм. Ясно е, че това е турнир от Големия шлем и е голяма възможност, но не искам да рискувам живота си и здравето си, излизайки на корта да играя при тези условия при положение, че ще играя в следващите 10-15 години. Не виждам какъв е смисълът да го правя от гледна точка на моето здраве, ако положението се влоши“.

"Мисля, че всички сме на едно и също мнение. Не смятам, че съм видял някой да е щастлив от начина, по който се справяме със ситуацията“.

В четвъртък британският тенисист Лиам Броуди излезе с официална позиция в Twitter, в която предлага „създаване на съюз на играчите“ и отправя критики към организаторите на първия „мейджър“ за годината. Опасните условия, при които играят състезателите, бяха усетени от световния №234 при загубата му в два сета от Иля Ивашка в квалификациите.

"Колкото повече мисля за условията, в които играхме преди няколко дни, толкова повече кръвта ми кипи“, написа 26-годишният играч. „Не можем да позволим това да премине незабелязано. Съобщението, което получихме вчера от ATP и организаторите на Australian Open, беше шамар в лицето“.

Шаповалов е на същото мнение. „Изпращат някакво съобщение и казват, че разполагат с професионалисти, които наблюдават ситуацията. Използват термина „условия, при които може да се играе“. За мен това просто не е хубаво“.

"По новините чуваш предупреждения, които казват на хората да останат на закрито и че излизането навън не е безопасно, дишаш този въздух, а после получаваш съобщение от турнира, в което казват, че в тези условия може да се играе. И вие, момчета, трябва да излезете и да поставите живота си в опасност, да поставите здравето си в опасност“, недоволен е световният №13.

Оплакванията на играчите не спират от дни, а вече имаше няколко случая на корта, които повдигнаха вниманието. Далила Якупович не можеше да диша свободно в своя мач от квалификациите, а вследствие от това получи и паник атака, като комбинацията доведе до нейното отказване от турнира. Случаите на тенисисти, които изпитваха проблеми заради качеството на въздуха бяха много – Бушар, Ноа Рубин и Томич също се оплакаха, а демонстративен мач между Мария Шарапова и Лаура Зигемунд бе отменен. Тренировките в комплекса на няколко пъти бяха прекратявани, а се появиха и слухове, че един от подавачите е припаднал.

"Виждате какъв е ефектът върху играчите в този момент, в последните няколко дни. Но също така не знаете какво ще причини това в по-късен етап от живота им и как ще ни повлияе да дишаме този въздух в продължение на две седмици“, недоволен е Шаповалов.

Стефанос Циципас също се оплака от случилото се през последната седмица. „Отидох да тренирам за час-час и половина. След проведената тренировка на закрито, почувствах белите ми дробове наистина зле. Сега съм добре, но бях малко разтревожен. Кашлях много, имах проблеми с дишането за няколко часа. Сега положението се подобри“.

Замърсеният въздух в Австралия е вследствие на мащабните горски пожари, които започнаха на източното крайбрежие на Австралия още в средата на октомври миналата година. Огънят обхвана големи райони в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко региона на южното крайбрежие.

В резултат на пожарите на континента са унищожени повече от 8,5 милиона хектара гора, около 3 хиляди жилищни сгради и над 6 хиляди административни и битови сгради. При пожара са загинали 26 души, включително петима пожарникари. Според някои съобщения са умрели повече от 1 милиард животни.

Мачовете от основната схема на Australian Open започват в понеделник – 20 януари.