“Българска федерация по шахмат 2022” обяви, че прие нови три клуба, които стават част от федерацията - Шахматен клуб „Крумовград“, Шахматен клуб „Спартак“ и Спортен клуб по шахмат „Великова“.

По този начин броят на клубовете, членуващи в лицензираната федерация, достигна 68. Очаква се картотекираните състезатели още през първия месец на годината да надмине значително миналогодишните 1120. Всичко това е плод на активна работа както по пълното обединение на шахматната общност у вас, така и е свързано с действия по достигане на шахмата до максимален брой шахматисти, които да имат право да участват в състезателния живот у нас. Пречките, създавани от група лица, няма да спрат естествения процес на възраждане на шахмата. Очаква се в рамките още на календарната 2024 година клубовете – редовни членове на БФШ 2022, да достигнат 80, а картотекираните състезатели – над 2000. Това е и оценка за свършеното от федерацията през изминалата година в изпълнение на Държавния спортен календар. Задачите, които си поставяме за 2024, са още по-амбициозни!

Българска федерация по шахмат 2022” напомня, че е единствената, която има както право, така и задължение въз основа на притежавания лиценз да организира състезанията от Държавния спортен календар, да кандидатства по проекти на Министерството на младежта и спорта, да сформира и подготвя националните отбори на страната, да заверява проекти, протоколи и резултати на клубовете, необходими пред институциите в страната.