Днес е финалът на Световното първенство по футбол в Катар, а на финала са отборите на Франция и Аржентина. Битката за титлата започва от 17:00ч. на стадион Лусаил, а в българския ефир двубоят за титлата ще бъде предаван по четири телевизии - БНТ 1, БНТ 3, Нова и Диема спорт. 

Двата отбора за първи път ще играят един срещу друг във финал за световната титла. 

Любопитно е, че и Франция и Аржентина са с по две световни титли и победителят днес ще стане с три и ще се доближи до Германия и Италия, които са на второто място с по 4. Франция спечели титлите през 1998 и 2018г. и загуби финала през 2006г. Аржентина триумфира през 1978 и 1986 и е губила финалите през 1930, 1990 и 2014г. 

Световният шампион няма да е без загуба, защото Аржентина загуби от Саудитска Арабия в групите, а Франция също надна в групите от Тунис. 

Аржентина се справи в елиминациите с Австралия, Нидерландия и Хърватия, за да стигне до финала, а Франция елиминира Полша, Англия и Мароко. 

Арената на битката стадионът в Лусаил е най-големият на Мондиала в Катар с 80 000 зрители. Градът Лусаил беше направен специално за Мондиала и в момента е вторият по големина след столицата Доха. След края на Мондиала стадионът ще бъде намален до 20 000 места. 

Голямата битка между Лионел Меси и Килиан Мбапе ще бъде и на фаза голмайсторски приз. Двамата са лидери в класацията с по 5 гола, но в момента Меси е с една асистенция повече - 3 срещу 2 на Мбапе и ако се стигне до този показател Меси ще спечели голмайсторския приз. 

До момента двата тима са се срещали 12 пъти, а Аржентина е печелила 6 от срещите, три са победите на Франция, толкова са и равенствата. 

За четвърти път двата отбора ще играят на Мондиал. За първи път това става през 1930г. и Аржентина печели с 1:0, а през 1978г. Аржентина също печели, а впоследствие става и световен шампион. Последния мач между двата отбора беше на миналия Мондиал през 2018-а година, когато Франция победи в огромно зрелище на осминафиналите, което завърши при 4:3, а французите триумфира в края на турнира със световната титла. 

Франция може да се превърне в едва третият отбор, който защитава световната си титла. До момента това са правили само Италия - 1934, 1938 и Бразилия 1958, 1962. 

Треньорът на Франция Дидие Дешан може да стане едва вторият треньор, който печели две световни титли. Това е правил само Виторио Поцо от Италия - 1934 и 1938.

Лионел Меси ще се превърне в играча с най-много мачове на Световно първенство. Той ще бъде еднолично номер 1 в класацията, ако играе във финала. Меси ще мине досегашният лидер Лотар Матеус, с когото в момента са с равни мачове по 25. 

Съдия във финала ще бъде полякът Шимон Марчиняк.