Стадион "Пловдив" от дълги години е може би най-голямата болка на пловдивския спорт. Уникалното съоръжение, което до ден днешен е най-големият стадион в България тъне в разруха, забрава и няма никаква индикация, че поне в следващите 10 години ще стартира някакво строителство по него.

В момента Пловдив се строят три стадиона на Ботев, Локомотив и Спартак, но шансът да стартира ремонтни дейности по стадион "Пловдив" в следващите години е нулев. 

Уникалното съоръжение е първият голям стадион в Пловдив направен е преди стадион "Христо Ботев" и стадион "Локомотив". През далечната 1954г. отваря врати и тогава е вторият най-голям стадион в България с 30 000 седящи места. Година по-късно в София е направен националният стадион "Васил Левски" с 60 000 седящи места.

Стадионът става и първият в България на два етажа и увеличава капацитета си на 55 000 зрители. "Васил Левски" пък е намален на 44 000 зрители и до днес стадион "Пловдив" е най-големият стадион в България. 

На стадион "Пловдив" в определени моменти са играли и четирите пловдивски отбора, които основно използват съоръжението са дерби мачовете си и срещите от евротурнирите. През 1990г. на стадиона се провежда Световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки. На 19 юни 2004г. по време на лекоатлетическото състезание за Купа „Европа“ Ивет Лалова пробягва спринта на 100 м. за 10.77 сек. и стана най-бързата бяла жена в света. 

От 1996г. стадионът няма „Акт 16“ и на него не може да се провеждат официални футболни срещи. Изключение е направено за най-големия концерт в Пловдив този на Металика от 1999г.

Стадионът е собственост на Община Пловдив, която и го стопанисва. В момента на стадиона се играят контролни срещи, а от втория полусезон домакинските си мачове в "А" ОФГ ще играе тимът на Спартак, а причината е започнатите ремонтни дейности на стадион "Тодор Диев". Всяка година се провеждат и две лекоатлетически състезания, които са част и от календара на федерацията по лека атлетика. През лятото пловдивските лекоатлетически клубове провеждат и тренировките си на стадиона, защото това е единственото съоръжение в Пловдив, на който може да атлетите да тренират на открито. Всъщност пистата на стадиона не е никак лоша, но може би това е едно от малкото неща по него, което е добро. Трибуните се рушат, а по тях растителността през лятото става доста голяма. 

В началото на 90-те години са поставените 4 нови стоманени кули за осветление. Те са с височина от 70 м. и са внесени от Полша. И до днес те стоят, но реално никога не са били използвани, защото поради липса на средства ремонтът през 1991г. е прекратен и така стадионът остава и недовършен. 

От 1991г. по стадиона не се случвали никакви промени, което прави вече над 30 години без никаква строителна дейност. 

Проекти за стадиона много, но никой не е ставал факт

Липсата на инвеститор

Естествено най-големият проблем е липсата на инвеститор. Стадионът за последно беше близо до започване през 2011г. Преди повече от 10 години. Легендата Христо Стоичков докара испански бизнесмени, които искаха за направят стадиона. Испанците дойдоха с проект и с големи очаквания и заявиха, че те ще инвестират в стадиона. Бързо обаче се разбра, че нищо няма да стане. Испанците не се разбраха с Общината, тръгнаха си обидени и всичко пропадна. До днес 11 години по-късно не е ясно да е имало инвеститор, който да е поискал да направи стадиона. 

София и национален стадион 

Това може би е един от най-големите проблеми. Според много хора докато София няма нов национален стадион по стадион Пловдив няма да се прави нищо. Причината естествено е, че столицата в момента няма нормален национален стадион, а УЕФА прави доста компромиси за "Васил Левски". В София обаче нов национален стадион поне в следващите три години не се вижда как ще бъде започнат. Преди имаше и предложение стадион Пловдив да бъде направен и той да стане национален стадион, но в София тази новина никак не се хареса. Така че трудно ще видим начало на строителство на стадион Пловдив преди в София да направен нов национален стадион. 

Предложение за мачове от първенството

Имаше идея стадионът да бъде спретнат за мачове поне на местно ниво. Така на него можеха да се играят мачове от българското първенство и Ботев, Локомотив да играят дерби мачовете си на него, както е било преди. Това обаче също не се случи, а една от причините беше, че съоръжението е доста остаряло и освежаване трудно може да свърши работа. 

Моментното състояние 

Моментното състояние на стадиона е плачевно. Реално 30 години по него не е правено нищо. Това означава, че за да има нов стадиона е почти сигурно, че старият трябва да бъде срутен и да се направи нов на негово място. Укрепване или освежаване просто няма как да се случи и е прекалено рисково въобще да се случи. 

Как е във Варна и в София

Както споменахме в София се чака нов национален стадион, но той така и не се случва, а през последните години се показват само проекти, но реални строителни действия така и не започват. Във Варна срутиха стария стадион "Варна" и започнаха строителство, но то има постоянно проблеми и върви изключително бавно и вече почти 10 години този стадион се строи, но с много бавни темпове. 

Бъдещето 

Оптимизъм точно за стадион "Пловдив" няма. Поне в следващите 10-а години не се вижда възможност стадионът да бъде срутен и да се издигне чисто нов на негово място. А най-вероятно докато в София няма нов национален стадион също е малко вероятно да видим ремонтни дейности по стадион "Пловдив"....