Феновете продължават да си купуват бокс, но едва ли вече му вярват толкова. Това е голям проблем за този спорт, в който резултатът е просто един придатък към шоуто. Дали ще има истински победител или целта е просто да се осигури още един мач реванш? Дали боксът осигурява справедливост или просто пълни нечии портфейли? Това са въпроси, които биха си задали истинските любители на спорта.

Мачът между Генади Головкин и Канело Алварес е ярък пример за противоречията, свързани с репутацията на бокса. Налице бе един исторически мач за титлата в средна категория. И в какво се превърна той? В истински фарс, дори в откровена перверзия. Повечето специалисти бяха на мнение, че Головкин е спечелил, при това - с явно превъзходство.  В един от съдийските листове обаче пишеше 118:110 за Алварес.

Можем да говорим каквото си искаме за бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, но той поне не се месеше в играта. Разпределяше парите и пазарите, но мачовете се решаваха на терена.

Когато на световното през 2014 г. всички очакваха домакинът Бразилия да излезе на финала на Маракана, кариоките паднаха със 7:1 от Германия в полуфинала. Съдиите обаче не спираха атаките на Бундестима с измислени засади или нарушения. В бокса подобно вмешателство е налице. Алварес е по-рентабилен от Головкин и от него зависи по-големия дял от парите. Не е добре да е втори от търговска гледна точка. Затова Алварес не загуби битката в Лас Вегас, въпреки, че реално беше точно така.

По-добре подобни срещи да се организират във формат до 2 победи от 3 мача, за да бъдат доволни всички, вместо корупцията и печалбарството нагло да завладяват този спорт. Никой не е казал, че боят между Головкин и Алварес не беше истински – двамата дадоха всичко от себе си. Но някои съдийски решения приличаха на закодиран вик за помощ. Нещо подобно се случи и на олимпийските игри в Рио миналата година, когато шестима съдии преждевременно си стегнаха куфарите, а високопоставен човек от Световната боксова асоциация се оттегли след много спорни отсъждания в поредица от мачове. В професионалния бокс предпоставките за корупция са още по-големи, като се има предвид, че промоутърите определят правилата. Докато при аматьорите са заложени купи и медали, при професионалистите основният залог са парите.  

Въпреки всичко карнавалът си продължава. Живеем във времена на изфабрикувани драми, в които всяко следващо събитие е по-голямо и по-бляскаво от предходното. Срещу Флойд Мейуедър, например, със същия успех можеха да пуснат някой цирков клоун. И да направят така, че събитието отново да се превърне в Битката на века. И ние щяхме да я гледаме, тъй като сме обсебени от шоуто.

Двубоят между Головкин и Алварес беше страхотен и извади на преден план истинските достойнства на бокса пред евтината показност.  И сега какво – вместо заслужен победител, ще гледаме мач реванш, който да изтрие срама от перверзията в Лас Вегас. Рано или късно обаче и този похват ще остарее.

Мартин Самуел, Дейли Мейл