Голям китайски град прие драконовски карантинни мерки срещу новия коронавирус, след като там беше открито ново огнище. Повече от 70 души са заразени и над 4000 са тествани в Харбин, след като се смята, че вирусът е „внесен“ в града от студент, който се е завърнал от Ню Йорк, според съобщения в медиите.

Длъжностните лица забраниха сбирките и наредиха на общностите да наблюдават отблизо посетители и превозни средства, които не са местни. На летището и жп гарите са инсталирани контролно-пропускателни пунктове, за да се екранизират онези, идващи от други места.

Новините идват, след като днес Китай обяви, че в Ухан, бившия център на пандемията, са останали само двама критично болни.

Харбин, столицата на провинцията Хейлундзян в североизточния Китай, се бори с това, което е най-голямото заразяване на коронавирус в страната.

Вчера правителството пусна директива, за да инструктира допълнителни ограничения за своите жители, посетители и входящ трафик.

Преди да влязат в каквито и да било обществени съоръжения и жилищни комплекси, хората трябва да използват одобреното от правителството здравно приложение, за да докажат, че нямат вируса, да нямат температура и да носят маска за лице, се казва в съобщението.

Всички потвърдени, подозирани, асимптоматични случаи и техните близки контакти ще бъдат поставени в строга карантина. Всички техни съседи в една и съща сграда трябва да бъдат изолирани у дома за две седмици с денонощно наблюдение.

Безсимптомните случаи са тези, които носят вируса, но не показват симптоми. Те все още могат да разпространяват вируса на други хора.

Всеки в домашна карантина трябва да премине два теста за нуклеинова киселина, които откриват коронавируса, и един тест за анти-тяло, който показва дали човекът е имал вируса в миналото.

Харбин, най-големият град на Хейлундзян, вече беше поръчал изолация за пристигащите извън Китай или ключови епидемични райони.

Правителството на града заяви, че този месец налага 28 дни карантина за всички пристигащи от чужбина, с два теста за нуклеинова киселина и тест за антитела за всеки.

Хейлундзян е начело на Китай за идентифициране на заразени граждани, пристигащи от Русия, с които тя споделя граница, за ограничаване на разпространението на вируса.

Спроед данни, потвърдените случаи в Китай са 82 798, с 4 322 смъртни случая.

Снимка: Getty Images