Украйна под прицел - най-голямата детска болница в Киев беше поразена от руска ракета в дръзко нападение по сред бял ден. Ракети удариха и други части на украинската столица, нападения имаше в още няколко града. Равносметката до момента - близо 40 жертви и десетки ранени. От Москва засега не коментират ударите, но позицията на Кремъл от началото на войната е, че руските сили не атакуват цивилни. Украинският президент Зеленски обеща да отмъсти за стореното.

Моментът, в който ракета поразява детската болница "Охматдет" в Киев - най-голямото педиатрично заведение в Украйна.

Майки опитват да успокоят разплаканите си деца, лекари и санитари панически извеждат пациентите си от поразената болница. Загиват най-малко двама души. Под руините остават затрупани хора, но броят им е неизвестен. Напълно разрушено е инфекциозното отделение, частично срутени са травматологията, операционни зали и онкологичното отделение.

"Чуха се няколко експлозии. Поне 9 души пострадаха, за щастие - леко. Сградата обаче е разрушена, в момента е невъзможно да работим тук", каза Олександър, доктор в детската болница.

"Много се уплашихме. Чу се силен гръм и всички започнаха да тичат и да пищят. Слязохме в мазето, а там в абсолютна тъмнина, беше пълно с уплашени деца", обясни Виктория, майка на Михайло.

"Ние сме от Мариупол и за нас това е повече от познато. Когато усетих как се тресат стените, знаех, че има експлозия", заяви жителка на Мариупол.

Макар и често да е мишена на руската агресия, Киев рядко понася толкова сериозни щети, а ракетната атака по сред бял ден и то срещу детска болница, шокира всички.

"Всичко стана толкова бързо, че бебето дори нямаше време да се уплаши. Нямам думи да опиша случилото се. Колата ни е унищожена, но важното е, че ние сме живи", коментира Володимир, жител на Киев.

"Под руините има хора, не е изключено да има и деца. Това е едно от най-тежките нападения срещу Киев от началото на войната. Вижте болницата - какво повече да кажа", разказа Виталий Кличко, кмет на Киев.

Само два часа по-късно следва нова атака в Киев - този път срещу жилищна сграда.

От Варшава, където се срещна с полския премиер Доналд Туск, Володимир Зеленски обеща да не оставя стореното от Русия без последствия и призова за минута мълчание.

"Бъдете сигурни, че ще построим отново всичко, което тези терористи разрушиха. Бъдете сигурни и че ще отговорим подобаващо на варварите от Русия", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Удари имаше срещу още няколко града, включително Днипро и Кривой Рог - родното място на Зеленски. По думите му, срещу Украйна са изстреляни най-малко 40 ракети, а макар и ПВО-системите да са успели да свалят част от тях, други поразяват мишените си. Масираните атаки стават часове преди украинският президент да отпътува за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.