По повод пожара в Царските конюшни в София тази нощ към 3 ч., във фейсбук пламнаха разгорещени спорове. Някои припомняха как бе придобит имотът, други подозираха, че пожарът е умишлен и цели да се освободи теренът, за да се строи на него. Мнозина питаха кой е собственикът и какви са намеренията му. "24 часа" припомня сагата около собствеността на Царските конюшни и историята на собственика им.

Варненският бизнесмен Янко Иванов, който придоби земята под Царските конюшни след 10-годишна съдебна сага през 2016 г., е бивш съдружник на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка. По професия Иванов е финансист, работил е и в други трезори. Във фейсбук при покупката на царските конюшни през 2016 г. варненци пуснаха снимки на имоти в Морската градина на своите съграждани - братята Янко и Красимир Иванови. Вторият тогава е ректор на Варненския медицински университет. През 2010 г., когато е управител на университетската болница “Св. Марина”, за малко да бъде арестуван. При стрелба в Слънчев бряг е ранен местният бандит Юрката, когото полицията започва да издирва. По това време МВР шеф е Цветан Цветанов. Оказва се, че издирваният е в болницата, ръководена от Красимир Иванов. При фалита на КТБ се оказва, че близо 10 милиона лева на медицинския университет и болница "Св. Марина" изгарят.

Според статусите на възмутените варненци двамата братя били сред основните борци за спиране на автомобилите в Морската градина, а в същото време самите те шофирали до луксозния си дом. Те подкрепяли кандидатурата на кандидат-кмета на Варна Чавдар Трифонов, издигнат от ДСБ, според сайта novinaria.bg. И имотът в Морската градина е придобит от Янко Иванов чрез заменка, твърди пак сайтът novinaria.bg. Бившият шеф в КТБ Янко Иванов е и сред хората, построили сградата “Кораба” във Варна на гърба на Морското училище, след като теренът за нея бил изваден от списъците на забранените за приватизация имоти. По-късно сградата бе продадена на министерството на правосъдието срещу 4000 лв. на кв. м при площ от 1000 кв. м за административен съд на Варна. Янко Иванов е управител и съсобственик в агенцията за недвижими имоти “Дивисима”, през която първоначално е направена заменката на Царските конюшни.

На 12 август 2005 г., петък, в самия край на мандата си и при вече загубени избори, правителството на Сакскобургготски решава да замени част от терена на Царските конюшни с фирма “Дивисима”. Само 3 дни по-късно, на 15 август - понеделник, тогавашният регионален министър Валентин Церовски, вече покойник, е издал съответната заповед. Така Иванов става собственик на 16% от имота. В началото на юли 2016 г. областният управител на София Веселин Пенев продава на фирма “Евротрансбилд” (пак на Иванов) останалата част от имота - три терена държавна собственост с площ над 7 дка за 658 хил. лева. Терените се намират на ъгъла на булевардите “Дондуков” и “Васил Левски” в идеалния център на столицата. А сделката е на цена от 90 лв. за квадратен метър, по-евтино от чифт маратонки.

“Евротрансбилд” е притежавала 16% от земята, а държавата - 84%. Като повод за сделката е послужило искане на “Евротрансбилд” да се ликвидира съсобствеността. И областният Пенев решава да го направи, като продаде държавния дял въпреки становищата на две министерства - това на регионалното развитие и на земеделието. Янко Иванов обявява намерението си да строи върху имота жилищни сгради. В придобиването на Царските конюшни няма абсолютно нищо незаконно. Може и на някого цената да изглежда ниска, но тя е абсолютно законна. И нека не забравяме, че с този имот аз като предприемач поемам голям риск, тъй като там има много сгради с различен статут и собственост, които не са мои. И накрая може да се окаже, че аз не мога да строя нищо там и ще загубя много пари. Но това си е абсолютно мой проблем, казва през 2016 г. Иванов в интервю за "24 часа".

 

Пожар в София, горяха “Царските конюшни“ ВИДЕОЗасега не е ясно дали пожарът е умишлен