В дните, в които държавата е изправена пред невидимия враг COVID19, десетки хора се опитват да помагат в тази изключително тежка ситуация - даряват апаратура , предпазни средства, пари, доброволен труд. Други пък ловят риба в мътна вода. 

Преди четири дни Агенция "Митници" предостави безвъзмездно на Пловдив 13 456 литра конфискуван етилов спирт,  Той бе дарен за нуждите на здравните заведения в града. Организацията по доставянето на дарението е възложена на Областна администрация. 

Пратката бе получена в двора на  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив  и символично предадена от директора на службата комисар Георги  Мангараков на областния управител Дани Каназирева  и директора на РЗИ д-р Ваня Манчева.

Областният управител благодари за жеста  и гарантира, че дарението ще бъде използвано за нуждите на здравните заведения. По-голямата част от спирта ще бъде преработена в дезинфекциращ гел, който е особено нужен на болниците в сегашната ситуация.

„За мен беше изключително важно да намерим фирми, които разполагат със суровина и  които да го преработят в гел за дезинфекция, който също ще бъде дарен.  С фирмите, на които благодаря, се споразумяхме да им предоставим около 10 хиляди литра от спирта, за който ще получим около 8,5 хиляди литра дезинфекциращ гел, който ще  бъде дарен на лечебните заведения. Разпределението на дезинфекциращия гел по болниците ще бъде направено от Медицинския щаб, според нуждите на лечебните заведения“, обясни Каназирева.

Елементарна проверка на цифрите, съобщени от областният управител, ни накара да се усъмним в думата "дарение".  Бързо допитване до няколко международни компании, произвеждащи дезинфектанти потвърди първоначалните ни подозрения. 10 тона спирт е суровина, от която могат да се произведат близо 14 тона гел дезинфектант. Съдържанието на гела е спирт, вода и триетаноламин, иултрз21/карбомер/ и глицерин, който е евтина суровина. Защо тогава от 10 тона спирт - държавата, респективно здравните заведения, получават два пъти по-малко гел дезинфектант?

С този въпрос се обърнахме към Веселин Козарев от Областната управа, който ни беше посочен като лице за контакт от управителя на едно дружествата, поели поръчката. Той обаче отрече да се е занимавал с поръчката за дезинфектантите и ни насочи към РЗИ, тъй като "те разпределяли спирта". "Ние им помогнахме да намерят фирми, те дадоха оферти и РЗИ се занимава. Фирмите, които изработват дезинфектанта , те работят безвъзмездно, всичко се прави на бартер" обясни Козарев. Шефката на РЗИ д-р Ваня  Танчева - Манчева каза, че изпълнителите на поръчките са избрани от Медицинския щаб чрез гласуване и трябва да бъдат дадени от Областният управител г-жа Каназирева или нейния заместник. Обясни, че поръчката се изпълнява от две фирми, едната от които е "Престиж" 

Връщайки се обратно в Областната управа, изпратихме официално запитване кои са дружествата, които са получили спирта и какво количество гел дезинфектант трябва да върнат. 

От Областна управа отговориха, че запитване за производството на гел дезинфектант е отправено към 7 фирми. Повечето от тях обаче не разполагали с достатъчно суровина за производството на толкова голямо количество. 

Първата, от останалите четири фирми, предложи срещу 1000 литра спирт да предостави 350 литра дезинфектант за ръце. Офертата на втората фирма бе срещу 3000 литра спирт – 5000 литра гел дезинфектант. Това е и най-добрата оферта и е дадена от фирма „Мексон“, които реално правят дарение. Третата фирма предложи срещу 1000 литра спирт - 330 литра гел. Четвъртата фирма предложи срещу 1000 литра спирт- 500 литра дезинфектант. Тя е и втората фирма, избрана сред подадените оферти - „Престиж 2007“. След получаване на офертите, Областният кризисен щаб избра да предостави на фирма „Мексон“ 3000 литра спирт и да получи 5000 литра гел дезинфектант. Фирмата уточни, че не може да преработи повече от 3000 литра спирт, тъй като в момента няма повече суровина. Затова Областният кризисен щаб се обърна и към фирма „Престиж 2007“, която преработи 7000 литра спирт в 3500 литра гел дезинфектант, гласи отговорът .

И така фирма "Мексон" преработва 3 000 л спирт , за своя сметка влага суровина и труд и връща 5 000 л гел дезинфектант. Похвално. Собствениците на компанията са солидарни и работят без печалба. 

Да видим обаче какво показват сметките на втория изпълнител, който получава 7 000 л спирт и връща наполовина по- малко дезинфектант. Според рецептурите на международните компании, до които се допитахме, предоставеното количество би трябвало да стигне за около 11,5- 12 тона гел дезинфектант. Обаче "Престиж -2007" връща на общината 3 500 л. Т.е за производстовото на това количество са вложени около 2 700 л спирт. Т.е дружеството прави "ресто" на около 4 300 литра спирт. При цена от 6 лева на литър спирт, печалбата е около 25 000 лв. Вложените суровини в 3 500 л. гел дезинфектант са не повече от 1000 лева.

Редно ли е някой да печели на гърба на болници, лекари, сестри и санитари, които всеки ден рискуват живота си? Може би на този въпрос ще отговори прокуратурата. 

Не по-малко важен е въпросът защо е била приета тази оферта. След драстичното разминаване в двете оферти, би трябвало членовете на Областният щаб да си задат въпроса, откъде идва тази огромна разлика. И да видят на кого точно разпределят даренията - на здравните заведения или на частни субекти.  Защото в случая една частна фирма е получила 4 тона спирт "дарение". 

"По данни на щаба останалият спирт ще бъде предоставен на УМБАЛ „Свети Георги“ -1000 литра, 280 литра на Пожарната, на Спешна помощ – 378 литра, 1000 литра на ОП "Чистота". РЗИ Пловдив оставя резерв от  800 литра. Гелът да бъде предоставен на всички общински, държавни и частни здравни заведения на територията на област Пловдив, в количество 6220 литра, като оставя резерв в РЗИ Пловдив 2140 литра, както и 140 литра резерв в Областна администрация. 

 

Митниците с дарение за Пловдив, предоставиха 14 тона спиртС част от него ще бъдат произведени дезинфектанти