Всички доказателства по делото срещу Владимир Илиев от Куцина, категорично го оневиняват. Това заяви пред TrafficNews адвокат Димитър Марковски, който пое защитата на едноръкия музикант веднага след отказа на Великотърновската прокуратура да възобнови делото, пратило го зад решетките.

Владимир излежава присъда за убийството на неговия приятел Йордан Иорданов през 2010 г., намерен пребит до смърт пред дома му. Музикантът беше обвинен за престъплението въпреки липсата на категорични доказателства.

Разследване на криминалисти от старата столица преди 10 месеца обаче уличи като извършител на убийството британеца Малкълм Райс, който в момента е съпруг на вдовицата на Йорданов-Мария, за което TrafficNews вече разказа.  След детектор на лъжата двамата правят самопризнания, от които става ясно, че чужденецът е извършил престъплението преди 9 години. По това време Малкълм и Мария са имали връзка, за която Йорданов подозирал.

С оглед новите разкрития Върховна касационна прокуратура поиска делото да бъде възобновено. От държавното обвинение във Велико Търново обаче отказват да се съобразят с препоръките на по-високата инстанция. Вместо да отправят искане до Върховния касационен съд за подновяване на делото,  местните магистрати го връщат за преразглеждане във ВКП, защото имали възражения и не са съгласни със становището, че процесът следва да бъде възобновен.

Това стана ясно от обясненията на Окръжна прокуратура във Велико Търново пред Trafficnews. Коментар по случая отказа нейният дългогодишен шеф Емил Денев, който наскоро беше повишен в зам.-шеф на търновската Апелативна прокуратура. Именно 61-годишният прокурор беше обвинител в съдебния процес, завършил с присъда за Владимир Илиев. Официален коментар отказа и новоназначеният окръжен прокурор Христо Христов.

Едноръкият музикант вече седма  година се опитва да докаже невинността си. Той е обнадежден от позицията на ВКП, която иска възобновяване на делото, съобразно новите разкрития и доказателства по случая.

В разпореждането си от 16 страници прокурор Стелияна Атанасова от 1-ви отдел „Специализиран“ на ВКП посочва, че влязлата в сила присъда на Илиев е съобразно наличния доказателствен материал преди 8 години. На съда тогава не са били известни новите разкрития на полицията за евентуална съпричастност на Малкълм Райс към убийството на Йордан Йорданов.

Според прокурор Атанасова, магистратите са пратили зад решетките Илиев, ползвайки се от неверни свидетелски показания, за които не са знаели, че са такива.

„И вместо от Великотърновската прокуратура да си изпълнят задълженията, преписката на Владимир, по необясними за мен причини, седи и отлежава в продължение вече на месеци. Вместо да се изпълни това указание, което директно е дадено от ВКП, преписката стои върху бюрото на един търновски окръжен прокурор“, каза в интервю за TrafficNews адвокат Димитър Марковски. Според него случаят с музиканта от Куцина е пример за брутална съдийска грешка, която трябва да бъде поправена.

Ето какво каза още адвокат Димитър Марковски по казуса с Владимир Илиев:

 

 

- Адвокат Марковски, Върховна касационна прокуратура изпрати до прокуратурата във Велико Търново  искане за възобновяване на делото на Владимир Илиев, тъй като намери доказателства, че той не е извършител на убийството, за което го обвиняват. Само че великотърновската прокуратура, неясно по каква причина, не се съобрази с висшестоящата прокуратура, а върна отново делото с възражение. Това нормално ли е да се случва?

- Имам късмета  и щастието професионално да ми попадне този случай на Владимир Илиев. Поведението и реакцията на Великотърновската прокуратура е меко казано скандална. За пръв път в кариерата и в практиката ми на юрист, а съм имал щастието да работя с годините по тежки наказателни дела, не съм виждал подобно отношение.

В конкретния казус Върховна касационна прокуратура в лицето на упълномощен редови прокурор от ВКП след изключително обстойно и детайлно запознаване с целия случай на Владимир издава прокурорски акт, с което директно се дават указания до долу стоящата прокуратура, каквато  е Апелативната и Окръжна във Велико Търново директно, чрез данните от направеното разследване да изпълни задължението си да сезира Върховния касационен съд с искане за възобновяване на наказателното производство. Защото безспорно и несъмнено в тази проверка, която  е извършена се събират такива доказателства, от които е видно, че Владимир е 100 процента невинен.

И вместо от Великотърновската прокуратура да си изпълнят задълженията,  по необясними за мен причини, преписката за Илиев седи и отлежава в продължение вече на месеци. Вместо да се изпълни това указание, което директно е дадено от ВКП, преписката стои върху бюрото на един търновски окръжен прокурор.

- Доколко има значение, че обвинителят по делото на Илиев- Христо Христов, от 13 ноември 2019 г.  вече е окръжен прокурор на Великотърновската прокуратура?

- Сега го разбрах и аз. Много хубаво. Честито да му  е мястото! И много е хубаво, още повече г-н Христов, като административен ръководител на цялата прокуратура, вече той трябва да дава личен пример и на своите колеги. А, този личен пример е свързан със стриктното изпълнение на закона. Не може ВКП да го дава това указание и то да не се изпълнява.

Аз, след  като вече съм редовно упълномощен представител на Владимир, използвах тези правомощия, които имам вече и съм депозирал молба, с която считам, че в някакви изключително кратки и разумни срокове трябва да се изготви и направи това искане, за което ВКП е дала указания.

Недопустимо е този човек, който е 100 процента невинен, да лежи в затвора. И това е видно, не е някакъв плод на фантазия, а са събрани ясни и несъмнени доказателства, които доказват кой е истинският извършител на това престъпление. Знае се кои лица, какво участие имат и в момента прокуратурата още да не извършва тази процедура е абсолютно скандално.

- Забавянето на процедурата ще доведе ли до някакви последствия?

- Много е лошо, че това може да има тежки последствия, защото данните сочат като извършител на това престъпление чужд гражданин, който във всеки един момент може да си хване шапката и да си замине за чужбина и да не може да се реализира правосъдието.

- И тогава какво се случва?

- Да видим какви са фактите ? В затвора се намира един невинен човек, който близо 7 години търпи една присъда, която трябва да е чужда. Извършител на това престъпление си хваща шапката и си заминава. Защото към него няма никакво качество.

- Дали Владо ще бъде оневинен, защото той не иска да излиза предсрочно от затвора с молба за помилване ?

- В момента един нещастен човек стои и бере страданията и несгодите на невинно лежащ човек. Допусната е една брутална съдебна грешка с него. В същото време извършителите на престъплението свободно си се разкарват. И в крайна сметка потърпевши ще бъдат българските граждани. Защото този човек ще бъде оневинен и после той ще трябва да си реализира правата по закон.

Владимир Илиев категорично в нито един момент няма намерение да ползва предсрочно освобождаване. Въпреки, че самата администрация е подала такова заявление той да бъде включен в списъка.

Но, като се замисля, има дълбок резон в неговото поведение, защото основанието  той да бъде пуснат предсрочно е, че се е поправил и възпитал. А как Владимир се е поправил и превъзпитал за нещо, което не е извършил? Разбирате ли, той косвено ако ползва тази услуга, все едно признава, че го е извършил това престъпление.

 - Имах честа неформално, т.е не пред камера, да си говорим със сегашния окръжен прокурор на Велико Търново-Христо Христов, който  се опита да ми каже, че едва ли не затова, че нашата медия „рови“ по този случай, държавата ще изгуби милиони левове. Само че държавата ще изгуби милиони левове заради исковете на Владо, ако той излезе на свобода, а не заради нашата медия, защото Великотърновската прокуратура е  сбъркала и не иска да каже просто: „сбърках“. Толкова ли е трудно според Вас, адвокат Марковски, някой да каже, че е сбъркал?

- Не е толкова трудно. И сега вместо г-н Христов да се чуди какво обезщетение ще бъде присъдено на Владимир, ако той се грижи за интересите на държавата и на българския данъкоплатец тогава  час по скоро той трябва да направи това искане и даже нещо повече, той не си ползва едно друго свое правомощие да разпореди това изтърпяване да бъде прекъснато. Той има такива правомощия по закон. Той  може абсолютно да забрани изтърпяването на това наказание и тогава българската държава няма да плаща това изтърпяване  на Владимир, което означава, че няма да плаща българският данъкоплатец

- Държавата обаче ще плаща за предишните години?

- Да, за предишните години, назад във времето. Аслед като г-н Христов много добре знае каква е ситуацията с казуса на Владимир, защо той не реагира незабавно? Още повече че самата ВКП казва: Веднага направете искане за възобновяване, този човек е крещящо невинен и това е разсъждавано на 7-8 страници от прокурора при ВКП, който е направил изключително професионален анализ на всички данни. Даже нещо повече, той е анализирал и доказателства, които са събирани по делото.

- Прокурор Христо Христов обаче има възражения ?

- Аз не виждам какви възражения има прокурор Христов, след като това постановление му е изпратено за изпълнение, а не за сведение. Той няма тези правомощия да оспорва акт на прокурор на ВКП, той трябва да го изпълни. А между другото прокурор Атанасова от ВКП е отменила прокурорските постановления на Окръжна и Апелативна прокуратура като е преценила, че те са незаконосъобразни и че са налице данни за възобновяване делото на Владимир, защото този човек е невинен.

- В съдебно-медицинската експертиза пише, че убийството е извършено с ръце, а Владимир е с една ръка. Това не е ли абсурдно ?

- Така е, но има и още доказателства. По време на разглеждане на делото никой не е взел под внимание данните от телефонните разпечатки, от които се вижда че практически господин английския гражданин е бил по време и място на извършване на престъплението и това е засечено от неговия телефон, докато Владимир не е бил там. Извинявайте, ама този казус колеги студенти от трети курс по право ще го решат. То е елементарно при това крещящо съдържание на доказателствата.

Там лежи един невинен човек, съсипва се една човешка съдба. Владимир е един кротък музикант, който е имал нелеката участ да бъде подведен от полицейски служители, които са излъгали да направи едни елементарни признания.

- Странно ли е, че Владимир Илиев не търси отмъщение, а справедливост?

- Той казва: "Аз не искам да търся някаква вендета. Аз искам да бъде прекъснато това наказание, което е абсолютно незаконно. Защото аз съм абсолютно невинен. Аз не искам да търся мъст от някакви прокурори. Аз искам това наказание да се спре, аз ще бъда спокоен, когато убийците на моя приятел търпят присъди така, както аз в момента".

Нещата се наслагват с още и още безобразия. И те няма да спрат, докато прокуратурата във Велико Търново не прочете закона и не спре това безобразие.

- Добре, ако прокурор Христов не се съобрази с вашата молба, какво ще предприемете ?

- Ще оглася случая с Илиев на международно ниво. Ще сигнализирам правоохранителни организации. Ще се обърнем към Хелзинския комитет, към „Амнести Интернешънъл“. Аз имам контакти с мои колеги, които работят към правозащитни организации. Имам директна възможност да се свържа с тях и този случай ще го направя достояние на европейските охранителни институции.

 Но съм поел ангажимент и към Владо, че ако нещата продължат по този начин , аз ще реагирам на съвсем друго ниво и по съвсем друг начин. Но все пак смятам, че живеем в 21 век. България е правова държава на територията на Обединена Европа и човешките права и интереси се съблюдават и охраняват от българските правозащитни институции.

Затова оневиняването на Владо Илиев ще е малка победа за всеки един български гражданин.

След разследване на TrafficNews: Владо от Куцина на крачка от свободатаВКП поиска делото да се възобнови, търновските прокурори умуват вече два месеца