Властите на Валенсия отмениха традиционния празник на доматите тази година. Според Ел Мундо това се случва за втори път в 75-годишната история на доматения фестивал, който се провежда в края на август (последната сряда на месеца) в град Буньол.

До тази година празникът е отменен едва през 1957 г., но страстта на испанците към битката с доматите е била толкова силна, че на следващата година събитието се възобновява. Оттогава десетки хиляди хора хвърлят домати един върху друг всяка година. За един ден се използват около 140-150 тона домати, за да се доставят, са необходими няколко камиона.

Властите на Валенсия решиха, че в условия, когато коронавирусът бушува по света, ще бъде изключително трудно да се организира това популярно събитие.

Хората от цял ​​свят идват в Буньол, за един ден населението на малък град (10 хиляди жители) нараства няколко пъти. Интересът нарастна особено след 1983 г., след телевизионен репортаж от журналиста Хавиер Базилио, специално поканен на събитието от местните жители. Оттогава празникът се излъчва от телевизионни канали в много страни. За него са направени няколко филма, а на негова основа дори са направени видеоигри.

Между другото, през последните години участието във фестивала стана платено. Според организаторите цените на билетите са били определени от съображения за сигурност, за да се ограничи тълпата от желаещи и да се предотвратят масови безредици.