До края на седмицата Пловдивският административен съд трябва да вземе решение дали да касира изборите за кмет на Общината. Днешното заседание бе последно, а съдия Стоил Ботев поиска писмените становища на страните по делото.

Справката от ГРАО за хората, които са били допълнени в изборните списъци така и не бе получена. Техният брой е 1122 и според адвокат Емил Василев, който представлява Славчо Атанасов е имало редица нарушения в допълнителния списък. От Патриотичния фронт изтъкват, че въпросните хора са могли да гласуват по два пъти – в секциите, които са работели, както и по постоянния им адрес. Справката обаче не бе представена на съда в установения срок.

Според адвокат Василев в Пловдив реално не имало избори в нощта на балотажа. Огромно закононарушение бил съставът на всички секционни избирателни комисии. В изборния кодекс било изрично записано, че в СИК-вете не може да участват хора, които не могат да участват в някои от провежданите избори. Във всяка една от 467-те секции е имало членове на СИК, които са били от други районни на Пловдив. По този начин те не могат да гласуват за районен кмет на съответното място, в което са членували.

Други нарушения, изтъкнати от ищеца по делото е, че имало двойни протоколи в изборната нощ. Едни представени преди застъпниците и едни пред ОИК. Адвокат Василев изтъкна, че в щаба на Славчо Атанасов имало стотици протоколи, които се разминават с тези предадени в ОИК.

Председателят на ОИК Деница Чингарова категорично отрече обвиненията на Емил Василев. По думите й, че в ОИК и СИК работят изключително професионално и изборният процес в Пловдив минал нормално и напълно законно.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg