Все още има въпроси за изясняване преди "Български възход" да реши дали ще подкрепи Николай Габровски. Тази позиция изрази в ефира на БТВ лидерът на партията Стефан Янев. "Ще подкрепим, при ясни условия и начин на функциониране, както възможността с първия, така с втория, така и с третия мандат", добави още тойа. И повтори тезата си, че е възможно да бъде съставено правителство от експерти, но то трябва да има връзка с механизъм за политическа подкрепа. Важно да се знае кой носи отговорността, настоя бившият служебен премиер.

Във връзка с подозренията, че в парламента има партии, чиито депутати няма да се регистрират, за да може да мине по-лесно евентуален кабинет на малцинството, Янев се закани: "Ние няма да играем тези игри с кворума, ще бъдем в зала и ще гласуваме на базата на нашите убеждения".

Припомняме, че на инициираните от номинирания за премиер проф. Николай Габровски най-склонни за подкрепа бяха именно "Български възход" и ДПС. "Продължаваме промяната" и "Възраждане" не отидоха на разговорите, а БСП и "Демократична България" отказват да подкрепят мандатоносителя ГЕРБ.

Янев уточни, че не е разговарял с президента Румен Радев за възможността третият мандат да отиде при "Български възход". Нямам амбиция за изпълнителната власт, подчерта бившият служебен премиер и поясни, че не е важно кой е в изпълнителната власт, а да има такава.

Подкрепата на "Български възход" за отпускането на военна помощ за Украйна пък нямало нищо общо с посещението на лидера им в САЩ. "Геостратегическият избор на страната ни не трябва да бъде поставян под въпрос. България застава на страната на жертвата в този конфликт", заяви Янев. Според него няма да бъдем въвлечени във война, въпреки че даваме оръжия на Украйна.