Президентът Румен Радев определи въпроса  дали България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако влезе на наша територия, като безсмислен.  Миналата седмица Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на руския лидер.

"Първо, вие знаете, че отношенията в момента между държавите членки на ЕС и Русия не са такива, че да предполагат посещение на президента на Руската федерация. Така, че въпросът ви към момента е безсмислен",каза държавният глава Румен Радев след края на Европейския съвет в Брюксел.

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за осигуряването на 1 милион снаряда за Украйна.  Тази нощ в заключенията евролидерите написаха, че ЕС и държавите членки увеличават усилията си за належащите военноотбранителни нужди на Украйна и приветства споразумението за спешна доставка на боеприпаси и мобилизиране на подходящо финансиране чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира.

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 държави не го подкрепят. България не е сред страните, които поръчват снаряди за Украйна”, каза Радев.

„България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. С него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но за доставката на 1 млн. снаряда за Украйна във вчерашното заключение изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава членка. Текстът е записан, защото преди този Съвет имаше Съвет на министрите. България не е част от тази инициатива, заедно с още 9 държави. Няма как да има общо решение. Която държава желае да се включи, сключва индивидуално споразумение”, поясни българският президент.

Втората тема, която той засегна, бе за европомощ за охрана на сухопътната ни граница, която на места е външна за Евросъюза. „България получи пълна подкрепа, висока оценка за охраната на външните граници. Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европомощта за охраната на български граници, която е приоритет. Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ”, каза президентът Радев.

По думите му страната ни е получила високо признание и оценка за всички инициативи. „Поставих един въпрос за нагнетения скъп газ – три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене означава ние да вдигнем цената на газа, който продаваме в момента. Тази тема ще бъде обект на анализи от страна на ЕК”, поясни българският президент пред медиите.

Относно целевата помощ от 56 млн. евро за селскостопанските производители на страните в близост до Украйна, президентът каза, че настояваме за по-голяма помощ от определените 16 милиона евро. Заедно с Румъния, Унгария, Словакия, Полша искаме тя да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители, заяви Радев. Той уточни, че това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС.

България и Румъния получават допълнително финансово подпомагане заради занижаване на цените на земеделските ни производители заради внос от Украйна. „Тези 16 милиона в никакъв случай не могат да покрият щетите, които те търпят. Настояваме сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите”, каза Радев.