Лютви Местан вече не е председател на ДПС, освободен е от ПГ на ДПС и е изключен от партията. Това решение взе централният съвет на партията преди минути, обяви говорителят на движението. 

От общо 166 членове, в залата бяха 138 души. Председателски съвет ще управлява ДПС до 9-тата национална конференция. В него влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. 

Ахмед Доган, почетен председател на партията, е заявил в заключение на срещата, че "такава ще е съдбата на всеки, който тръгне срещу българските национални интереси".

Нов председател на ДПС ще бъде избран напролет. Припомняме, че Лютви Местан отказа да подаде оставка като председател на ДПС. По-рано днес той обяви събранието на Централния съвет на партията за незаконно, но заяви че ще признае решението на Централния съвет на ДПС, каквото и да е то. По време на срещата с журналисти той беше придружен от депутатите Шабанали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Венцислав Каймаканов, Айдоан Али и областният председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер.

В Кърджали Местан намекна, че очаква да получи най-желания подарък за 55-тия си рожден ден - „свободата”, цитирайки Дон Кихот: "Свободата, Санчо, е велико нещо!".

В изявлението си тази сутрин той няколко пъти декларира и, че няма намерение да напуска България и да се укрива, каквито твърдения упорито се разпространяваха вчера. 

Още за днешната пресконференция на Местан и разцеплението в ДПС четете ТУК

TNS.bg