Ще смогне ли България да плати исканата от САЩ цена за новите изтребители Ф-16 Блок-70? 

Въпросът визникна след като щатският Конгрес разреши на страната ни да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя на стойност 1,673 млрд. долара.

Пакетът включва стойността на самолетите с пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Родното Министерство на отбраната отбеляза радостната новина, макар да пропусна в първото си съобщение едни 73 млн. лева, но с уточнението, че "очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара".

TrafficNews припомня, че първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8-те изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв.

По-късно обаче депутатите приеха допълнително решение: Международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. Така и не стана ясно дали отклонението може да е нагоре, надолу, а и с колко.

В крайна сметка, сметките са следните:

Ако купим самолетите за исканите от САЩ $1,673 млрд. българската държава трябва да извади почти 2,9 млрд. лева.

Ако ги купим по исканите от родното МО $1,2 млрд., ще трябва да броим на "Локхийд Мартин" близо 2,098 милиарда.

Все суми, които далеч надвишават заложените от правителството, а впоследствие и от парламента суми.

В свой коментар по темата от "Локхийд Мартин" уточниха, че въпросната цена от $1,673 млрд. не е окончателна: "Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин".

В съобщението от САЩ се казва още, че сделката няма да промени баланса на военните сили в района и че с нея ще се помогне на външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряване сигурността на съюзник от НАТО.

България е определена като "ключов демократичен партньор на САЩ в осигуряването на мир и стабилност в района".

Българското военно ведомство също се застрахова, като уточни, че въпросните $1,673 млрд. са максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България.

"Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA). След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи", допълват от МО.

Във Варна министър Красимир Каракачанов обяви, че стойността от 1,6 млрд. долара за придобиване на самолети Ф-16 е само рамка.

"Това е рамката, която Конгресът дава като максимум, която разрешава на правителството да сключи сделка максимум на такава цена. Това по никакъв начин не означава, че стойността на самолетите, ако ги закупим, ще бъде 1,673 милиарда. Това е таванът, който разрешава Конгресът. Давам пример със Словакия. Конгресът беше гласувал за Словакия 2,8 милиарда, а словаците сключиха договор на 1,8 млрд.

Ние имаме една рамка, която е гласувал парламента - 1,8 млрд. лева. Той ни гласува и възможност да се отклоним леко, но в края на краищата лично аз смятам, че можем да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България. Около 2 милиарда лева е, според мен, максимумът на разумната цена. Малко повече от един милиард долара грубо казано. По никакъв начин няма да бъде за сметка на способностите на самолета", отсече той.

US конгресът даде благословия на България: Купете 8 изтребителя за $1,6 млрд.Цената включва и въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-земя", всички допълнителни системи, както и бъдещите модернизации на машините