Продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ още веднъж показаха, че от българска страна все още не се предприемат необходимите категорични действия, с които да се пресече тази вълна на унижение и обида към страната ни. Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. 

"Ако искаме да сме на нивото на отговорността, която са ни възложили българските граждани, всички политици и институции трябва да се обединим, за да защитим националната си чест и достойнство, независимо от политическите ни принадлежност и пристрастия".

"Трябва да настояваме за незабавни и адекватни действия от българските институции, главно от страна на Министерство на външните работи, в отговор на демонстративната антибългарска кампания, водена от политиците в РСМ", допълни той. 

"Тези действия трябва да включат и ангажирането на вниманието на европейските институции, тъй като разширяването на Европа е стратегическа цел, която не бива да бъде подкопавана от възможността в европейското семейство да проникнат структури, които предварително не приемат политиките на добросъседство, толерантността и единството и са проводници на опасно руско влияние в общността", заяви Пеевски.

През последните дни вицепремиерът на РСМ Александър Николоски в няколко изявление нарече българите "неуважителни" и "недостойни". Причината е липсата на държавното знаме на РСМ по време на неформалната среща у нас между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова.

Президентството: Манипулацията и истеричните реакции на РСМ не будят оптимизъм

Главчев: Тонът на РСМ няма да им помогне за ЕС