В рамките само на около 40 минути за дебати и наведнъж на първо и второ четене Народното събрание гласува промени в Закона за местните данъци и такси, според които въвеждането на новия начин за изчисляване на такса смет за бита - според количеството, се отлага с една година и няма да се въведе от 1 януари 2025 г. 

По време на дебатите всички основни парламентарни сили се обвиняваха взаимно за поредното, седмо, отлагане на въвеждането на новите критерии, но в крайна сметка то бе прието почти единодушно - само с 3 гласа "против" на народни представители от ПП-ДБ. Предложението за поправката е на Николай Нанков, Теменужка Петкова и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС и бе подкрепено от Националното сдружение  на общините в Република България.

"26 години българските общини се готвят за нещо, което е ясно, че няма да направят, защото това ще вдигне таксата до 10 пъти и дори повече в някои общини", каза Борислав Гуцанов от БСП. "7-ми път се отменя тази промяна, но поради слаба власт не може и този път да се направи. Дано поне от 1 януари 2026 г. да стане, а и да помислим за реална децентрализация на местната власт. Не можем да продължим да държим общините напълно зависими от правителството, независимо кое е това правителство", каза той.

Георги Свиленски го репликира, че вдигането на цената ще бъде много повече от 10 пъти. "Сега съотношението е 70 към 30 в полза на физическите лица за сметка на бизнеса. Ако от 1 януари 2026 г. влезе в сила, има достатъчно десни партии, които да защитават бизнеса, няма нужда г-н Гуцанов да го защитава. 18 депутати ще ви се видят много като бройка, ако защитавате това нещо", каза като реплика на Гучанов Свиленски.

Според Димо Дренчев от "Възраждане" ако България не въведе принципа "замърсителят плаща", с това се стимулират грешни представи на хората. "А това за 15-кратното вдигане на таксата е кьорфишек - ако на един адрес живеят 30 души може и да се вдигне с толкова, но където живеят самотни възрастни хора, няма да се вдигне толкова", каза той.