Политическата криза у нас е от 2009 г. Вече години наред имаме нещо като тайна политическа криза, насечена от чести предсрочни избори. Има дълбок конфликт в българското общество, което се състои от много различни общности. Преди 20 години в българското общество  имаше една тънка  прислойка, която извърши определени реформи, но не ги завърши. Върховенството на закона, изграждането направосъдната  система не беше довършено. Европейският съюз  прие България с незавършена политическа и социална система и това стана, заради съпротивата на значителна част от българското общество. Имаше голяма общност, което не приемаше тези промени, заяви бившият премиер Иван Костов в предаването "лице в лице" на bTv.

Според него политическото предствителство на тази общност е имала други стратегически цели, а именно усвояването на средствата, отпускани от ЕС. 

"В тези 20 години обаче  има свободно предприемачество и пазарна икономика, която работи. Сега тънката гражданска прислойка вече не е толкова тънка и точно тези хора излязоха миналата година. На улицата не бяха бедни и гладни хора. На площадите бяха хората, които работят и създават икономиката на тази страна. Те излязоха, за да поискат тази реформа да бъде приключена и за тях върховенството на закона е най- важно", заяви Костов. 

Според него този процес ще приключи следващите 10 години. "Когато тези хора станат много, те ще поискат върховенството на закона и никоя общности или институтция да не бъде над закона. Това ще бъде тежка битка и голяма конфронтация. Избавлението няма да дойде толкова бързо. Институциите са на функция обществото, те са просмукани от безпомощност", смята политикът. 

Финализирането на реформите зависи от политическото представителство. "В гражданската общност има хора  и с леви и с десни идеи,  новсички ги свързва желанието да се приключи консолидацията на обществото и да се постигне върховенство на закона. Ако политиците разберат това, в следващото Народно събрание може да се постигне съгласие  и тази консолидация да завърши успешно. Не може обаче това да стане, ако секторът за сигурност и правосъдната система са против. Най- радикалната реформа трябва да се проведе в сектора за сигурност. Трябва да се разформироват сегашните структури, да се разпределят при различни министри. Като се създават отново, личният състав да мине през проверка за лоялност. Пораженията върху този личен състав не са известни. От действията на ръководителите на тази структури ясно личи , че тези хора не са лоялни към държавата и саботират работата й. Те са си вършили работата  и резултатите са налице -  АЕЦ Белене, Турски поток, кредитите. Навсякъде има огромна облага за Русия.  Служебният министъра на енергетиката е длъжник на обществото. Не можел да намери меморандума за този огромен проект. Това не е сериозно" обощи Иван Костов. 

Според него има потенциял и виждане как да бъде проведена реформата, но някой трябва да поеме отговорност. Бившият премиер смята, че отговорността затова се пада на ИТН, тъй като те имат голяма подкрепа в обществото. 

"Аз имам съмнения дали ще се справят, но това е нормално. Сега те ще имат не толкова голямо представителство в парламента и затова ще им трябва повече кураж. Финансовото състояние на страната е добро, така че може да се премине към важните реформи. Затова има шанс да успеят" , заяви Костов.