„Истината е, че правителството падна по една много проста причина, а тя е, че не осигурихме тази корупционна приемственост в управлението. Не правим сделки с брокери, не издаваме индулгенции на бившите управляващи. Ако се бяхме съгласили на една от тези сделки, правителството щеше да си управлява много стабилно до края на мандата. Всъщност правителството не падна в парламента, а на "Капитан Андреево". Това каза в студиото на "Панорама" председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Според Гюров изборите не са неизбежни, но те ще направят всичко възможно да не се стига до избори.

"Изненадващо, че новата коалиция на мнозинството отказва да състави правителство, така както отказва да предложи нов председател на НС. Но ние ще подходим абсолютно отговорно към първия мандат, ще проведем разговори вътре в партията. Вече течат процеси, в които свикваме нашите органи и ще се обърнем към нашите коалиционни партньори с отговорно отношение и с желание да избегнем избори и да успеем да реализираме мандата", каза Гюров.

Категоричен е обаче, че не са готови на компромиси. "Искаме да направим устойчиво мнозинство, което се гради не на компромиси, а на каузи и идеи".

За него предложението за друг министър-председател или министър на финансите не е компромис, а следствие от управленската формула, която искат да постигнат и това устойчиво мнозинство.

"Затова трябва да минем през всички тези стъпки, няма да говорим за компромиси, сделки, а за каузи. Каузата е да извадим България от този корупционен управленски модел", каза той.

Увери, че диалогът с депутатите, със съмишленици и избирателите на ИТН продължава и могат да намерят обща база на управление, която се базира на цели, идеи и каузи.

Колкото до президента заяви, че ако той излезе отново на площадите, ще намерят много общи теми и ще се радва да си поговорят с него.

На въпрос дали не гасят инфлационният пожар с бензин - Гюров каза, че за този пожар трябва да се обърнат към "пожарникаря и бившите управляващи, които го запалиха".

В Европа има държави, които са по-засегнати от тази инфлация - Литва, Латвия, Естония, Хърватска. Други като Румъния, Словакия, Полша имат подобна на нашата инфлация - очевидно това не е пожар, които гори само в България, каза той.

"Ако доходите на българите бяха по-високи, не бяха задържани изкуствено ниски през последните 12 години, защото милиарди бяха източвани и крадени, вместо да отидат при българските пенсионери, при бизнеса, при работещите, сега увлечението на храните и енергоносителите нямаше да повлияят на покупателната способност на българските граждани. Ако бяхме използвали тези години ефективно, за да постигнем диверсификация на доставките на енергоизточниците, да не зависим от руските изкопаеми горива, щяхме да имаме по-ниски нива на инфлация. За краткото време в управлението успяхме да спрем зависимостта от газа", каза председателят на ПГ на ПП.

За решението на НС за Северна Македония каза, че със сигурност е най-доброто решение.

"Може да се каже, че е победа на българската дипломация за последните десетки години, в които сме работили по този въпрос, на този идеал на българите да бъдем заедно с Македония, да бъдат народите ни обединени. Това е, което постигнахме днес. Да не живеем разделени от една граница, а да живеем заедно и да говорим на един език заедно в Европа".

Определи като "политическа шизофрения" обвиненията срещу премиера, че е дал възможността на НС да вземе решение.

"Когато се говореше, че той иска да вземе решение, също беше обвиняван. Звучи като вица: Защо си с шапка и защо си без шапка", каза Гюров.

Заяви, че европейците не могат да почувстват и да разберат какво се случва между Българи и Македония и как всеки българин може да намери някаква връзка, която го свързва с тази романтична и трагична част от българската история. Но се радва, че европейците са разбрали, че ние не искаме нищо друго освен спазването на договорите, защита на българските граждани в РСМ и защита на общоевропейските принципи и ценности, които ЕС гарантира.

"За първи път не е двустранен въпрос позицията на България и Македония, а е въпрос на ЕС. Всички изисквания и очаквания, които сме имали, са част от общата рамка и те ще бъдат наблюдавани и осигурени от ЕС", каза Гюров.