България ще получи зелена светлина за Шенген, защото сме изпълнили всички условия. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в Народното събрание по време на изслушване за поредното отлагане на присъединяването ни към шенгенското пространство.

От парламентарната трибуна служебният премиер изрази надежда, че този толкова деликатен за България въпрос ще бъде разрешен положително евентуално още по време на заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 декември. По-големите индикациите обаче са, че това ще се случи през юли догодина.

„На 2 август тази година, когато служебното правителство встъпи в длъжност, на „Капитан Андреево“ от турска страна имаше опашка от чакащи тирове, която беше 40 км. Само за три дни успяхме да стопим и да осигурим ритмично придвижване на стоки и товари от Турция през България, Румъния и Сърбия. Това беше най-голямата заслуга на служебното правителство“, коментира Донев.

Той призова депутатите, които по процедура му задаваха въпроси за Шенген, да бъдат внимателни в коментарите си, тъй като те се използват в наш ущърб.