Коалиция ГЕРБ – СДС ще направи всички възможно да върне диалогът в политиката и парламентаризма, това заяви представителят на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на изказванията от трибуната на Народното събрание .

„Единственото и мира ще е позицията ГЕРБ по всички въпроси в този парламент,  тук да имаме  единствено,  а в България мир. Родината ни се намира в толкова критична ситуация, че детински битки,  спорове, обиди и клевети от трибуната на парламента, или популизъм, който дава умишлен тласък към фалит и анархия, са недопустими.

Име десетки развиващи се кризи, заедно с политическа такава. Българските граждани  не желаят противоборство, а единство. Българските граждани са наясно за огромната социална цена, ако продължи противопоставянето, а те не искат да я  плащат.

Това е оценката на последните избори – при  рекордна ниска избирателна  активност,  хората искат да работим заедно.  Нито една партия не може да състави самостоятелно правителство. Резултатът предполага политическите субекти да имаме  съвместна работа, макар да са били на различни позиции и да е имало противопоставяне… Истината е една, че три служебни правителства  и управлението  на четворната коалиция, ни доведе до това страната  да не може да си плаща сметките, предприятията са пред банкрут, хиляди са заплашени от бедност. Единственото, което трябва да мислим е, как да изправим страната на крака”, каза Атанасова.  По думите трябва да се намерят точките на съгласие и да се загърбят злободневието и да се надскочи тесния партиен интерес.

„Настоящата парламентарна конфигурация не е удобна за никой, но сме длъжни да я съхраним и да опитаме  да преведем страната през кризите. Този подход е единственият шанс  48-ото Народно събрание да не се провали. Впрочем политическите цена на провала, вече е платена, от онези субекти, които отказаха да се съобразят с реалността.  Битката срещу парламентаризма никой не може да я спечели”, каза Атанасова.

Тя каза, че България в момента има огромно проевропейско мнозинство, което трябва да е основа на работата на този парламент.