"Дебатът за ротацията в кабинета не е за постове. Това е от второстепенно значение. Става дума за гаранции и ясни процедури за заемане на ключовите позиции, които са от решаващо значение за демократизацията на България", заяви премиерът Николай Денков в обширно интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, публикувано днес. Според Денков по-важният разговор е за следващите стъпки, с които да се гарантирана прозрачност и върховенството на правото в България.

В разговор с журналиста Михаел Мартенс, Денков определя като успешна първа стъпка поредицата от мерки, които бяха предприети през последните осем месеца, а именно: законодателните промени, промяната в Конституцията и антикорупционните закони. Той потвърди, че двете партии, част от това правителство, нямат разногласия относно основните приоритети и проевропейското развитие на страната, но не скри, че въпреки усилията на мандатоносителя, има забавяне: "Това трябва да се случи след публично обсъждане и в рамките на строго регламентирана процедура. По този въпрос се наблюдава забавяне. Дебатът за ротацията в кабинета, който ще се проведе през следващите седмици, не е за постове."

Премиерът определи гарантирането на прозрачни процедури за заемане на ключови позиции в регулаторите от решаващо значение за демократизацията на България и подчерта, че те са далеч по - важни за преговорите от постовете в кабинета.

В интервюто озаглавено „Победата на Русия не е в интерес на България", премиерът Денков съобщи, че 100-те бойни машини, които България заяви, ще бъдат доставени на Украйна през следващите 2 седмици. Той припомня и, че България беше една от първите страни, които помогнаха на Украйна още в началото на войната и допълва: "Доставките на боеприпаси никога не са били спирани и продължават и до днес. Това се оценява високо от Украйна и нашите европейски партньори."

През немското издание премиерът припомни и отлични бюджетни показатели на страната ни. "България е с второто най-ниско съотношение на публичен дълг сред всички държави от еврозоната - около 22%. Бюджетният ни дефицит е под три процента вече повече от десет години. Единствено инфлацията ни все още е малко висока, но тя намалява и вече е втората най-ниска в Източна Европа. Всички прогнози, включително тези на Европейската централна банка и Международния валутен фонд, предвиждат, че до края на годината ще изпълним критериите за присъединяване и по отношение на инфлацията."

На въпроса дали правителството няма да се разпадне преди влизането на страната в еврозоната, Денков отговаря: „Прибързано е да се допуска, че правителството ще се разпадне. Водим тежки преговори, но имаме сходни приоритети и членството на България в еврозоната е един от тях."