ГЕРБ продължава да настоява партийните субсидии да паднат от 11 на 1 лева и категорично против да се намалява ДДС за някои стоки до края на мандата на сегашното правителство. Това стана ясно от думите не премиера Бойко Борисов след край на Коалиционния съвет, който беше свикан по настояване на Обединените патриоти. 

"ГЕРБ продължава да стои, така както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от един лев. 

Ние сме поканени на разговори от Обединени патриоти, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, и сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии", обясни Борисов след разговорите с Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Десислав Чуколов, който заместваше лидера на Атака Волен Сидеров. 

"Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече", подчерта Борисов по повод предложенията на БСП и ДПС да се намали налога за добавена стойност на храните, лекарствата и книгите.

Партньорите в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти обсъдиха  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Опозицията се обяви против идеята, защото това обричало партиите извън властта.

Миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет.

Патриотичните формации подкрепиха на първо четене в парламента правителственото решение за 1 лв. държавна субсидия, но поискаха прецизиране на текстовете преди окончателното гласуване. За свикването на спешния Коалиционен съвет настоя лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който днес допусна, че е възможно разногласията в управляващата коалиция по темата партийни субсидии да я разклатят. Преди началото на коалиционния съвет, той каза, че темата трябва да се отложи във времето.

 „Ще потърсим някакво разумно решение, дай Боже колективно. Естествено е възможно и да не постигнем общо решение, но ще се опитаме да го направим. Много прибързано бяха взети решенията във всяка една от партиите и мисля, че е нужен малко по-обширен, мащабен диалог и консултации“, отбеляза Симеонов.

 Междувременно зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов обяви, че партията е за редуциране размера на субсидиите за политическите формации на един лев за глас или за отпадането им.

В крайна сметка ГЕРБ и Обединени патриоти се договориха дебатите около намаляването на партийните субсидии в парламента да продължат до края на юли, когато трябва да се вземе решение.

След края на Коалиционния съвет стана ясно още, че премиерът няма да се меси в покупката на ЧЕЗ, тъй като става въпрос за частна сделка. „Независимите регулатори да си свършат работата и да се произнесат по покупката на ЧЕЗ от „Еврохолд“, заяви Борисов.

„Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката - Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, каза още Бойко Борисов.

„Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари“, подчерта министър-председателят. Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов изтъкна: „Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна“.

Партийните субсидии – оттук накъде?Компромис, тест през гласуване в зала или естествена смърт на идеята за намаляването?