Ще се опитам да убедя колегите във външната комисия да не действаме емоционално, а хладно и разумно. Нашите партньори в Европа ни чуват.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след новината, че Северна Македония и Албания вече няма да вървят в пакет по преговорите за членство в ЕС. Това се случи седмица след като вицепремиерът Александър Николоски обяви, че българите са мизерници и, че нямаме обща история с македонците.

"От нас се иска търпение, всички институции реагираха. Не трябва да изглеждаме агресивни. Тактиката на нашите колеги в Северна Македония е ние да бъдем виновни. Ние имаме Договор за добросъседство и никой не може да мръдне от него. България с нищо не наруши добрия тон, казахме само "оставка", което е нормално", категоричен е Борисов. "Всичко, което сме направили в ЕНП, ЕК, ЕП - много добре сме чути. Така действат европейските институции, те не заплашват, не обиждат. Албания прие българското малцинство, а колегите в Македония трябва да понесат каквото са си сътворили" , каза още лидерът на ГЕРБ. И припомни, че отмъщението е най-хубаво, когато е хладно и студено

Той даде и своята оценка за 50-ия парламент.

"Сигурно сме свършили и нещо добро. Сега това, което се случва вътре, е крайно неприятно. За да си вдигнат 1-2 процента на изборите, вътре се коментират теми, които нямат никакво значение. Много важни са двете точки в енергетиката (извънредно вкараните в дневния ред - бел, ред.). Нашите колеги от ПП-ДБ казват, че можем да загубим едни пари. В енергетиката пътната карта е 2 млрд. Подписах се пред българските миньори и в този план нито ще се съкращават, нито ще се затварят мините, нито ще се затварят централи. Особено при войната в Украйна дефицитът на ток може да стане огромен и тези мощности ще са важни дори и за Европа", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Да се държим сериозно. Ако знаем кой кого ще предложи, кой ще е първи и втори, защо отиваме на избори? Какво ще предложим, ще зависи от резултатите от изборите, което никой не знае"