Финансовият министър Асен Василев даде отчет за свършеното през последния месец в неговия ресор, като акцентира върху начина, по който са се възлагали обществените поръчки, както и за мерките в подкрепа на хората и бизнеса.

„ Мерките бяха до края на март, като ги удължихме през различни пера, тъй като нямахме направена актуализация на бюджета от парламента.  Трябваше да осигурим и план сметката за изборите.  Продължиха  мерките към бизнеса и хората под досегашната формата, като направихме една програма за възстановяване на бизнеса от 2,5 млрд. лева”, каза Василев. Той акцентира и върху начина, по който са се провеждали обществените поръчки.

„ Навсякъде по системата липса на контрол, как се възлагат  договори и поръчки и как се харчи ресурсът на гражданите. Вече има и много затегнат контрол в големите предприятие.  Това, което се наблюдаваше е, че през последните 4 години вместо през ЗОП, половината държавни средства са давани на директно договаряне.  Това са непрозрачни процедури, които не минават през тръжни процедури, като използват вратичка за спешни и неотложни случаи, но  се е превърнало в  практика”, каза Василев.  Той допълни, че АДФИ са влезли вече в държавните институции, които проверяват т.нар. огледални договори. Държавната структура дава договор на свое подразделение за дадена дейност, но тъй като тя не може да ги изпълни, ги дава на частна фирма – подизпълнител, с което са заобикаля отново ЗОП.