Разследваният по няколко дела Ценко Чоков отново иска да стане кмет на Галиче на местния вот наесен. „Ще се явя като независим кандидат, без подкрепата на никой и смятам, че ще спечеля. В Галиче нямам врагове освен тези, заради които бях в затвора и се водят още дела срещу мен“, каза пред TrafficNews Чоков. 
 
Той изкара 20 години като кмет на Галиче преди да започнат проблемите му с Темида. От близо месец той е в родното си село под домашен арест, докато чака присъдата на Апелативния специализиран съд. 
 
„Проверяват ме през 4-5 часа в денонощието, не се издържа“, оплака се Чоков. На последното заседание на Специализирания съд той изчете емоционална пледоария в своя защита от над 50 страници, призовавайки в последните си думи към магистратите за справедливост. 
 
„Уважаеми съдии, много моля да получа оправдателна присъда. Моля виновниците за страданията за мен и моето семейство да си получат заслуженото от правораздавателните органи. Ако ли не, има един друг съдия - Господ Бог. Нека той да ги накаже, както намери за добре. 
 
Роден съм на Голяма Богородица-28 август и дълбоко вярвам в това, че ще има Божие сурово наказание за всички тях и за всичко това, което сполетя моето семейство. Нека Бог да пази вас и вашите семейства“, заяви с патос Чоков. 
 
На заседанието той се появи с инвалидна количка заради здравословни проблеми. Адвокатите му поискаха да бъде назначена и нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали на тъжителя Веселин Тушинов му нанесена средна или лека телесна повреда, вследствие на нанесения побой. 
Според защитата на Чоков двете експертизи си противоречат, тъй като в едната е посочено за лека телесна повреда, а във втората – средна. 
 
В пледоарията си адвокатът на Ценко Чоков-Илиян Василев поиска отвод на съдебният състав. Той обясни, че е допуснато грубо нарушение и обвинението срещу  Чоков за нанесен побой над Веселин Тушинов, трябва да отпадне. Мотивите на защитника са, че през 2014г.  Районна прокуратура-Враца прекратява делото за побой. Делото обаче е възобновено от Главна прокуратура. Две години по- късно Окръжна прокуратура- Враца го прекратява два пъти. Сега специализираният съд, според Василев , трябва да премахне обвинението за побоя, защото делото е прекратено на по- горна инстанция.
 
На 10 май тази година Ценко Чоков беше осъден от Специализирания наказателен съд на 4 години и половина затвор за отвличане, побой и палеж на автомобил, а синът му Мартин Чоков и още двама негови приятели получиха по 4 години. 
 
След като съдът реши, че бившият кмет може да изтърпява домашния си арест в селото, а не както досега в София, той се премести в родното си Галиче. 
 
Междувременно Врачанският окръжен съд уважи жалбата му срещу наложена глоба от 3 000 лева за подправяне на документи по дело отпреди 5 години.
 
Тогава Чоков беше обвиняем за това, че е подправял документи, чрез които да представлява жена си. Защитата му обаче доказа, че екскметът е имал генерално пълномощно от 2010 г. да представлява съпругата си Цветелина Йолова . 
 
Преди няколко дни гръмна скандал за два умишлени палежа.в Галиче в два имота, собственост на ловни дружинки. Единият от тях се намира в местността Манастира, а другият – до помпената станция. 
 
Изгорели са заслони, в които се приютявала дружинката. Според Веселин Тушинов това е дело на Чоков, защото наскоро дружинката избрала друг председател. Бившият кмет беше категоричен, че няма нищо общо. „Аз умирам за лов, доскоро бях председател на дружинките. Как е възможно да ме обвиняват?“, възмути се пред TrafficNews  Ценко.
 
По повод палежите от МВР вече обявиха, че не подозират Чоков за престъплението.