
Как да осигурим качествена храна за всички и в същото време да пазим природните ресурси? Как да намалим въглеродния отпечатък и да се адаптираме към климатичните промени? С тези въпроси областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева се обърна към десетките млади хора, които препълниха Епископската базилика на Филипопол за старта на образователната инициатива „GEN-I: Генерация иновация: Бъдещето на храната“
Програмата, чийто патрон е областният управител, обединява студенти от различни специалности в мултидисциплинарни екипи. Те ще работят по реални задачи с ментори от бизнеса по метода „Дизайн мислене“, разработен в Станфордския университет. Освен знания и практически опит, участниците ще получат шанс за финансиране на стартъп идеи чрез европейски партньори и ще се състезават за награда от 10 000 лв.
Всички тези възможности дава на 30 студенти програмата „GEN-I: Генерация иновация: Бъдещето на храната“. Пловдив е домакин на второто ѝ издание след миналогодишното във Варна.
Кандидатстването е отворено за всички студенти в област Пловдив, без значение от специалността, курса или университета. Одобрените участници ще преминат през три модула в рамките на есенния семестър, като по време на обучението ще получават и стипендия.
Трийсетте участници ще бъдат разделени в екипи с представители на различни специалности. Всеки ще работи с ментор по конкретна задача. На финала екипите ще представят своите проекти пред жури, а най-добрият ще получи голямата награда.
Темата е избрана неслучайно – Пловдив е сърцето на хранителната индустрия. Младите хора ще търсят решения как да се подобри пътят от фермата до трапезата, като съчетаят знания от инженерство, биология, дизайн и дори изкуства.
„Как ще изглежда светът утре зависи от това как подхождаме към тази тема днес. Вие ще търсите решенията, ще експериментирате с новите технологии, които могат да променят не само индустрията, но и вижоти. Вярвам, че ще подходите към това предизвикателство с много отговорност, креативност и мотивация”, обърна се към студентите проф. Янчева.
Тя посочи, че програмата е създадена именно с тази цел – да даде пространство за творчество , за изследване и смели идеи. Защото бъдещето на храната е не само в ръцете на фермерите, учените и на политиците. То е в ръцете на всяка нова генерация, която се осмели да мисли различно, да експериментира и да промени правилата.
„Представете си ферми на покривите на сградите в големите градове, храни, произведени с минимален отпечатък върху природата, интелигентни системи, които намаляват хранителните отпадъци, нови източници на протеини, които да намалят прекомерното производство на месо. И разбира се, технологии, които правят храната по-здравословна и достъпна за всички. Това, което днес звучи като футуристична визия, утре може да бъде реалност благодарение на вас, младите хора”, посочи областният управител.
Тя посъветва студентите да приемат програмата като предизвикателство да излязат от рамките на познатото, да задават трудни въпроси и да търсят смели решения. „Осмелете се да грешите, да се учите от опита си и да реализирате идеите си с увереност. Светът има нужда от вашия глас, идеи и енергия.”, призова проф. Янчева.
Тя посочи, че когато работят в интердисциплинарни екипи, младежите могат да предложат нови решения, които не са ограничени в традиционни рамки. „Вие сте сред най-активните защитници на устойчивото развитие и борбата с хранителните отпадъци. Може да промените потребителското поведение чрез кампании и дигитални платформи. И да бъдете посланици на устойчивостта и етичната консумация. Убедена съм, че проектите, които ще разработите, могат да се превърнат в успешни бизнес модели с реално въздействие върху индустрията. Вярвам, че именно младите хора на България могат да бъдат двигател на промяната и да покажат, че нашата страна е не просто потребител на чужди иновации, а източник на нови решения със световно значение”, посочи тя. И цитира американския продуцент Уолт Дисни: Мисли, вярвай, мечтай и рискувай! „Млади хора, рискувайте, защото от вас ще започне промяната!”, призова областният управител.
Михаил Петров, главен изпълнителен директор на фирмата инициатор на инициативата, отбеляза, че наградата е добър стимул, но много по-ценното е, че всеки участник ще спечели знания и практически опит, умения за работа в мултидисциплинарни екипи и използване на инструментите на Дизайн мисленето. „Това, което прави програмата уникална, е, че скъсява пътя до бизнеса и дава възможност да изпробвате прототипите си в реална бизнес среда”, обясни той.
Оливър Ханиш пък призова присъстващите младежи да мислят смело и по този начин ще решат проблем или ще създадат компания. „Всички сме се учили да ходим, падайки и ставайки, а не пишейки диференциални уравнения как да си вдигнем крака”, посочи той.
Стартът на „GEN-I: Генерация иновация: Бъдещето на храната“ бе даден с подписването на меморандум за сътрудничество между инициаторите партньори в инициативата - (Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски", Технически университет София – филиал Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" и областния управител на област Пловдив проф. Христина Янчева като патрон на програмата.
Победителят от първото издание
Миналогодишният победител Владо Воденичаров разказа как неговият екип е разработил „умна“ количка за пазаруване, която ускорява процеса на касата с близо 90%. Количката се свързва с касите по електронен път, продуктите в нея се теглят наведнъж и после клиентът директно ги плаща. Първоначално била изпробвана на касите със служители, а после и на тези със самообслужване, като времето там се скъсява до под 30 секунди. „Момиче от екипа сподели, че изпитва чисто физическа трудност да разтоварва покупките, което в случая се избягва”, обясни Воденичаров.
Още от категорията
Виж всички
50 години СПЕЦНАЗ: Ветерани и военнослужещи отбелязаха юбилея на парашутните поделения


Темите на Traffic News
