Върти ли някой в Община Пловдив схема заедно с общинския съветник Яшар Асан за пазара на ул. „Батак” в квартал Столипиново?  Този въпрос изникна след днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив.

На нея съветникът от „Браво, Пловдив” Ерол Садъков беше подготвил питане към кмета Костадин Димитров какво се случва с кооперативния пазар на бул. „Батак”, който бе иззет от Община Пловдив през март. Допреди това той се ползваше без никакво правно основание от  „Пловдивски пазар – Столипиново“ ООД, чийто собственик е Яшар Асан, тъй като концесията бе изтекла през октомври 2023 година.

Точно преди старта на сесията обаче Ерол Садъков получи отговор на негово питане, оправено още  през месец март – 6 месеца по-рано.  Повече от ясно е, че отговорът, подписан от зам.-кмета по общинска собственост Тошо Пашов е бил даден, след като от Община Пловдив са разбрали за подготвеното питане на Садъков.

От отговора става ясно, че месец, след като Община Пловдив влезе във владение на пазара, тя го е дала на фирмата  „Пловдивски пазар – Столипиново“ ООД на обезщетение по общинска наредба, с която градските власти събират наеми от нерегламентирани обекти . На база на него е изчислен наем и половина на месец за пазара, който Яшар Асан е трябвало да плаща. С други думи при определен наем от 3500 лева, колкото бе началната тръжна цена за несъстоялия се търг през юни, Яшар е заплащал около 5000 лева на Община Пловдив и продължил да стопанисва пазара без търг или конкурс.  

Ерол Садъков заяви, че с него са се свързали обезпокоени наематели, които са му предоставили фактури. От тях е видно, че през последните месеци Яшар Асан получава наеми от тях, като те заплащат по 12,5 лева на квадратен метър, а отделно и такси за охрана.

По просто сметки излиза, че за месец при приблизително 3000 кв./м търговска площ, той събира 37 500 лева наеми, а към градската хазна плаща по 5000 лева.

В отговора е записано още, че от 17 септември обектът е предаден на ОП „Общински пазари”, които да стопанисват обекта и да събират наеми. TrafficNews научи, че към днешна дата няма нито един сключен договор с наематели на тържището, което значи, че Яшар Асан на практика ще продължи да събира наемите.

Напълно е възможно отново с процедурни хватки кандидатът за депутат от „Алианс за права и свободи” да събира такси и в следващите месеци, този път дори и без да плаща наем. Причината е, че подписването на договори с ОП „Общински пазари” може да се проточат с месеци.

Нещо повече през последните месеци търговците на пазара, които плащат на Яшар Асан, са се бъркали с 12 пъти повече, отколкото тържището бе прехвърлен по-рано на Общински пазари. На днешната сесия се взе решение за увеличаване на цените на общинските павилиони и имоти. Досега цената за зоната, в която попада „Столипиново”, наемът на павилиони бе между 0,80 лева и 1,20 лева на квадратен метър. От днес сумата вече е 2,20 лева за такъв тип обекти.

Въпреки това, ако търговците подпишат договор с ОП „Общински пазари” и при новите цените те ще заплащат 6 пъти по-ниски наеми, отколкото сега плащат на Яшар Асан.  Или иначе казано при 100 кв.м помещение – вместо 1250 лева, наемът им ще бъде 220 лева на месец.

Предвид всички тези факти, които са били пазени в тайна от Община Пловдив, изниква и логичният въпрос – пази ли някой Яшар Асан, и има ли общински служители, които изработват схемите му?

След като получи отговора на питането си от 6 месеца, Ерол Садъков заяви, че това е изключително несериозно, още повече, че с казусът засяга, както общинския бюджета, така и десетки търговци на пазара, където  те изкарват хляба си.

„Още през април търговците на пазара в Столипиново можеха да плащат 6 пъти по-ниски наеми , което щеше да е облекчение за семейния им бюджет.  Надявам се Община Пловдив да намери бързо решение на въпроса и там всички да бъде законно и в помощ на хората”, каза Садъков.

Друг въпрос, който изниква е дали и Яшар Асан не използва пазара не само да трупа финансов ресурс,  а и за политически цели. Той е постоянен участник на всички възможни избори – макар в момента общински съветник от ДПС и кандидат за депутат от „Алианс за права и свободи”, през годините се бе издигнал от „Социалдемократическата партия”, а преди това работеше в тясна връзка с и „Продължаваме промяната”.

От МВР заявиха, че по време на цялата предизборна кампания ще се правят акции за купуване на гласове и организиране на корпоративен вот. Тържището на ул. „Батак” със сигурност е едно от потенциалните места, които трябва да са в полезрението на полицията и прокуратурата.

Общински съветник още събира незаконно хиляди левове от пазара в Столипиново?Яшар Асан прави живи включвания в социалните мрежи от общински ресторант, който държи без основание

Порязаха Яшар Асан за концесията на пазара в Столипиново, подозират го във връзки с ППБившият общинар искаше удължаването на концесията на тържището на ул. „Батак”

След обиск на пазара в Столипиново! Задържаха за 24 часа концесионера Яшар АсанВ ресторанта му са намерени марихуана, патрони и документи

Акция в Столипиново! Общината си взима пазара, държан незаконно от съветника Яшар АсанОписват търговските обекти и площта на тържището, търговците ще плащат на Общината

Търговските обекти на пазара в Столипиново са с 30% повече от предаденото от Яшар АсанОбщина Пловдив се готви да стопанисва пазара – таксите за обектите започват от 20 лева