Футболният фен Велизар Цолакидис, който се оказа служител фантом в Община Пловдив, от две години работи там и в разрез със закона, научи TrafficNews. От 2022 година той е съдружник и управител във фирма с бившия общински съветник Едуард Сарафян, показва справка в Търговския регистър.

Велизар Цолакидис се оказа дългогодишен служител на Община Пловдив, никой обаче не го е виждалТой е бил назначен на пост в "Обществен ред и управление на кризи", зам.-кмет и районен кмет научиха с изненада, че е там

Трудовият договор на Цолакидис с Община Пловдив е от 2016 година, като той не е прекъсван досега. Заплатата му идва от Министерски съвет, като е в звеното по „Обществен ред и управление на кризи”. Повече от 8 години той е взимал заплата в градската управа, като е трябвало да отговаря за поддръжката в Община Пловдив, а в последствие е зачислен към район „Тракия”. Въпреки това той не е изпълнявал трудовите се ангажименти, но всеки месец е получавал заплата.

През 2022 година той става съдружник с бившия общински съветник от „Кауза България” Едуард Сарафян. Двамата основават фирма „Солваре” ООД,  като основния й предмет е пpoизвoдcтво и пpoдaжбa на eлeктроенергия от възобновяеми енергийни източници.  Капиталът е 10 000 лева, като двамата имат по 50% дял.  Управител на дружеството е именно Велизар Цолакидис и то докато има действащ трудов договор.

Това е в разрез с българското законодателство, като от датата на основаването на фирмата той има несъвместимост на постовете. Според чл. 107 от Кодекса на труда лице не може да работи в публична администрация, ако е съдружник и управител на търговско дружество.

В тази връзка той е трябвало да напусне работата си в Община Пловдив, като е имал 7-дневен срок да подаде декларация според Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Глобата за това бездействие на Цолакидис е между 1000 и 3000 лева.

Отделно не е ясно в годишните си декларации в Община Пловдив дали той е завявал, че не участва в търговски дружества.  Ако той е подписвал подобни декларации с невярно съдържание, то го грози затвор до 3 години според чл. 313 от Наказателния кодекс.

„Солваре” ООД е действаща и към днешна дата.  В края на 2022 година тя получава разрешение за строителството на  фотоволтаична електроцентрала в село Маломирово, община Елхово.

Интересът на партията на Георги Титюков към фотоволтаиците е добре познат.  Сарафян е управител и съдружник във фирмата „Сън Енерджи Правище” ООД. В нея с по 33% са съпругата на Георги Титюков – Кристина, както и общинският съветник Константин Георгиев.

Кристина Титюкова е управител и собственик на фирмата „Сън Енерджи” ЕООД, която  от 2012 година има фотоволтаична централа в село Церетелево, община Съединение.