Въпреки пандемията от коронавируса, повече хора са били разселени по света през миналата година откогато и да било преди.

Общо 82,4 млн. души са прогонени от домовете си от конфликти, преследване и насилие през 2020 г., уточни Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН). Това е два пъти повече отпреди 10 години и ръст от 4% в сравнение с 2019 г.

Климатичните промени също карат все повече хора да бягат, защото вече не могат да оцелеят в родните си страни.

"Зад всеки номер се крие човек, прогонен от дома си, и история за разселване, лишаване от собственост и страдания. Те заслужават нашето внимание и подкрепа не само с хуманитарна помощ, но и в намирането на решения за тяхното тежко положение", изтъкна върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, информира ДПА, предава News. 

Тъй като много страни затвориха границите си по време на пандемията, по-малко бежанци са намерили нов дом, отколкото по всяко време от почти две десетилетия.

"Презаселването на бежанци регистрира драстичен спад - само 34 400 бежанци бяха презаселени миналата година, най-ниското ниво от 20 години - вследствие от намаления брой места за презаселване и COVID-19", изтъкнаха от ВКБООН.

Всъщност 1,4 млн. души в момента се нуждаят от такива места според ВКБООН.

Значително повече от половината от хората са разселени в собствената си страна. От тези, които са избягали в чужбина, 86% са били приети от развиващи се страни.

Само пет страни отговарят за повече от две трети от избягалите в чужбина: Сирия осигури 6,7 млн. бежанци, Венецуела 4 млн. души, Афганистан 2,6 млн. души, Южен Судан 2,2 млн. души и Мианмар 1,1 млн. души.

Турция оглавява класацията в света по брой приети хора, следвана от Колумбия, Пакистан, Уганда и Германия.