Непосилни сметки за ток са получили за декември пловдивските църкви. Храмовете в града масово са били изненадани с двойно и тройно по-високи фактури в сравнение със същия месец на 2020 г. Това е наложило да се правят икономии, показа проверка на TrafficNews.

Всички църкви в Пловдив са студени и тъмни. Климатиците се пускат по два-три часа на денонощие – само за служби. Тогава се включва и осветлението. Клисарките зъзнат и са принудени да стоят с шапки, шалове и ръкавици. И с удоволствие носят предпазните маски, защото освен срещу COVID-19 в момента те се използват и срещу студения въздух.

Сметка от над 4000 лева за електроенергия имат част от храмовете в Стария град, сред които Катедралния "Успение Богородично". „Света Марина” пък е платил сумата от 3600 лева. За да намалят сметките, в митрополитския храм климатиците почти не се пускат през седмицата. Осветлението също е съвсем скромно. Позволяват си да правят изключение единствено за утрините – от 8 до 10 часа, и за вечерните – от 17 до 18.30 ч, както и за неделната литургия. И търсят откъде още може да се икономиса.

Непосилни се оказват сметките и в по-малките църкви. В „Св. Харалампий” фактурата е набъбнала десетократно. Светата обител традиционно е плащала около 200 лева месечно, докато през декември сумата достига близо 2000 лева.

„Имаме два климатика и когато работят, става много приятно. Но сега са изключени. И хората спряха да идват, защото им е студено”, разказва клисарката Надежда Златанова.

Подобна е ситуацията и в храма „Св. Петър и Павел”, където са платили 1200 лева ток. „Климатиците ги пускаме само докато тече службата. В стаичката тук работи печка на слабо и стоим с шапките и с палтата”, обясни и Славка Тодорова, която продава свещи в църквата. Жената отчита, че е трудно за всички, но е оптимист. „Трябва да се молим, да вярваме и да не се отчайваме. Всичко ще мине”, категорична е тя.