Тази част от кората на мозъка, в която се възприема и създава усещане след консумация на захар, е абсолютно същата зона, която реагира при прием на кокаин. Това доказва, че към сладкото се създава зависимост – факт, който вече е признат дори като медицинска диагноза.

„Разликата е, че тази зависимост може да бъде контролирана, а тук основна е ролята на родителя – колкото по-късно предложи сладкия вкус на детето и колкото по-рядко, толкова по-бавно се развива зависимостта“, обясни доц. д-р Мария Шиндова по време на семинар на тема „Популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18 години в България“.

Специалистът по детска дентална медицина представи тревожни данни от свое проучване за храненето на децата в начален етап в едно от централните училища в Пловдив. По графика, контролиран от държавата, при който малчуганите получават безплатни подкрепителни закуски, два пъти седмично менюто включва пакет шоколадови бисквити – продукт с високо съдържание на захар. В останалите дни се предлагат сандвичи и нискомаслено кисело мляко.

„Световната здравна организация определя захарта като най-големия враг на оралното здраве. Свободни захари са всички, които добавяме в храната или присъстват в плодовите концентрати, смутита, сокове и меда. Единствено естествените захари в плодовете и зеленчуците не се смятат за вредни“, уточни доц. Шиндова.

По думите ѝ, препоръчителният дневен прием за деца е до 16 грама свободни захари – около четири чаени лъжички. В реалността обаче само едно пакетче от бисквитите, предлагани като подкрепителна закуска, съдържа 1,5 пъти повече от това количество, а газираните напитки – дори пет пъти повече.

„Зъбите на децата са изложени на постоянна киселинна атака. Газираните напитки са двойна заплаха за зъбите, а енергийните – тройна, защото освен захар и киселинност, съдържат и кофеин, който потиска слюноотделянето“, предупреди специалистът.
Тя обясни, че честата консумация на подсладени напитки води до ерозия и оцветяване на зъбите, а в последствие – до деминерализация и кариеси.

Според доц. Шиндова, децата трябва да бъдат възпитавани да избират вода или мляко вместо подсладени напитки, а когато все пак приемат сокове, това трябва да става наведнъж и със сламка, за да няма контакт с голям брой зъбни повърхности  и да се ограничат киселинните атаки.

„Водата и млякото са най-щадящите напитки за устната кухина. Млякото трябва да бъде с 1–2% масленост, а водата – основният избор при жажда“, подчерта тя.

Сред препоръките към родителите са постепенно намаляване на сладките изделия, предлагане на пресни плодове и зеленчуци, както и въвеждане на т.нар. „сладка събота“ – практика от скандинавските страни, при която децата имат право да ядат сладкиши само в един ден от седмицата.

„Така родителите контролират количеството захар, а децата се чувстват доволни, че в един ден от седмицата могат да си купят това, което пожелаят. Проучванията показват, че този модел е много по-здравословен от ежедневната консумация на малки количества сладко“, обобщи доц. Шиндова.

Тя допълни, че децата трябва да бъдат включвани в приготвянето на храната, да опознават продуктите и техния произход, което ги насърчава да консумират повече зеленчуци и да развиват здравословни хранителни навици.

Над 90% от българските тийнейджъри имат кариеси! Пловдив събра зъболекари и учители в обща кауза за детското здраве660 000 защитени детски зъба – Националната програма доказва, че превенцията работи