Първа копка на Югоизточния обход на Пловдив бе направена днес след години чакане за старт на проекта. Той бе даден от кметът Костадин Димитров, областният управител проф. Христина Янчева, кметът на „Родопи” Павел Михайлов, шефът на  Агенция "Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев и фирмата изпълнител.

На събитието бе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както депутати, районни кметове и общински съветници. Костадин Димитров заяви, че това е нямало да се случи, ако не е бил Бойко Борисов, който го е питал постоянно какво се случва с проекта.

Направихме около 12 срещи, почти всеки документ вече знам, положихме много усилия заедно с областната управа. Аз много пъти обяснявах как да се стигне от Асеновградско до магистралата, даже ми беше невъзможно в едни момент да обясня. Сега ще е много по-лесно. Ще положа усилия да направим екшън план, за да може по-бързо да завършим”, заяви кметът и пожела на строителите на добър час.

Инж. Йордан Вълчев даде техническите характеристики на обекта. Трасето, което е продължение на път II-56 в участъка от пътен възел Скобелева майка при 98-ми км до изграденото кръгово кръстовище на 14-ти км от път II-86 и Асеновградско шосе, е с дължина приблизително 5 км. С изграждането на отсечката транзитният трафик, идващ от АМ "Тракия“ и Свиленград в посока път II-86 Пловдив – Асеновград и Смолян ще бъде изведен от областния град. Инвестицията е за над 41 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет.

Строителството за доизграждане на обходния път започва на около 400 м след пътен възел "Скобелева майка“, ще продължава почти успоредно на железопътната линия и ще завършва при кръговото кръстовище на път II-86 Пловдив – Асеновград, който участък бе удвоен през 2019 г. Новата скоростна отсечка ще е с габарит Г20 - с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети. Ще бъде изграден и надлез над жп линията Пловдив – Димитровград, с дължина 86 м.

Новата пътна артерия ще подобри значително транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към АМ "Тракия“ и АМ "Марица“, а оттам до ГКПП "Капитан Андреево“, като облекчи натовареното движение в град Пловдив.

Срокът на строителните работи е 18 месеца. Изпълнител е "ТРЕЙС ГРУП ХОЛД“ АД. Стойността на договора е 41 430 000,58 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на "ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“ ЕООД. Техният договор е за 576 000 лв. с ДДС.