Агенцията по обществени поръчки е дала редица забележки и искания относно директното договаряне на Община Пловдив за препроектирането на стадион „Христо Ботев“. Процедурата за изготвянето на проект за втория етап на Колежа бе пусната на 21 август,  като Община Пловдив пусна директно договаряне с фирмата „Вамос“ ООД, които са носители на авторските права.

Процедурата е за 475 хиляди лева без ДДС като тя бе за пропроектирането на стадиона относно цялостното завършване и оборудването му за провеждане на футболни срещи и други масови мероприятия. В условията бяха заложени и дейностите за получаване на „категория 4“ на УЕФА и осигуряване експлоатацията на съоръжението за спортни цели.

Без въпросното проектиране от Община Пловдив заявиха, че няма как да пуснат поръчката за втория етап за 33 млн. лева.  Освен препроектирането в сумата бе включен и авторския надзор по време на строителството. Така срокът на договора с „Вамос“ ООД трябваше да стартира от 1 октомври до края на 2026 година, когато приключат всички дейности по стадиона.

Макар поръчката да трябва да бъде завършена още на 3 септември, градските власти публикуваха на 30 септември становището на Агенцията по обществени поръчки за осъществен контрол. То е подписано от директора на агенцията Яна Топалова.

Според него има  необходимост от редица нови доказателства и аргументи от страна на възложителя в лицето на Община Пловдив.

Сред тях са, че е необходимо да се гарантира, че същите проектанти, които са изготвили първоначалния проект ще работят и по преработката му. Освен това трябва да се докаже, че архитектите не са предоставили авторските права на други лица.  Също така са необходими доказателства, че в хода на работата няма да се правят нови проекти, които да се реализират отделно от основното задание.

Според становището обаче най-голямата въпросителна е около първоначалния сключен договор за проектирането на стадиона. На практика той е бил сключен между „ВАМОС“ ООД и ПФК „Ботев Пловдив“ за 59 хил. лева през 2011 година, когато клубът се държеше от Цветан Василев, а стадионът бе на концесия. Вторият договор за проектирането е за 730 хил. лева отново между „Вамос“ ООД и „Инфраструктурна компания“ АД.

От АОП изтъкват, че информация по какъв ред и на какво основание са сключени договорите не се съдържа в  дадените два документа и възложителят не е коментирал това обстоятелство в решението за откриване на договарянето.

„В решението за откриване на договарянето възложителят не коментира наличието на концесионен договор, неговия предмет и срока на концесията. Доколкото в случая концесионният договор за стадион „Христо Ботев“ не е представен, остава неизяснено дали проектирането на обект: „Реконструкция, основен ремонт и реновиране на трибуните на стадион „Христо Ботев“ е сред условията към „ПФК Ботев“ АД за осъществяване на концесията, респективно дали е негов ангажимент да осигури проектанта. В допълнение, възложителят следва да може да обоснове връзката на „Инфраструктурна компания“ АД, възложило  изготвянето на работния проект за реконструкция на трибуните на стадиона, с възложителя и респективно концесионера - „ПФК Ботев“ АД. Предвид изложеното, в случая остава недоказано условието, проектантът да е избран при спазване на законодателството в областта на обществените поръчки. С оглед на изложеното, необходими са допълнителни мотиви и доказателства, които да обосноват, че са налице изискванията за прилагане на чл. 79, ал. 1, т. 3, б. „в“ от ЗОП“, пише в заключение в становището.

На практика Община Пловдив влезе във владение на стадион „Христо Ботев“ през 2020 година, като дотогава тя бе на концесия към футболния клуб, която в последствие бе развалена.  Така градските власти трябва да аргументират директното договаряне за сключването на договора с проектантската фирма на арх. Георги Славов преди да пристъпят към подписването на договора.

Преди дни от ръководството на Ботев обявиха, че стадионът е получил IV-та категория на УЕФА към днешните изискванаия

Дават близо 500 хил. лева за преработка на проекта за втория етап на КолежаОбщина Пловдив сключва договор с „Вамос” ООД, които държат авторските права за ст. „Христо Ботев”

Скайбоксовете на Колежа – бизнес за милиони и то на гърба на Община ПловдивЛоко Пловдив тръгна да взима законно помещенията под „Бесика”, а в Ботев явно не искат и да чуят за това

Колежа получи IV-та категория на УЕФА