Бачковският манастир е спечелил делото срещу частния съдебен изпълнител Людмила Мурджанова, заради незаконен въвод в имот на обителта. На 10 юни 2024 г. съдебния изпълнител е въвел във владение собственикът на ресторант "Водопада" Георги Паунов в имот, за който бизнесменът и управата на манастира водят съдебни дела от години. 

Ябълката на раздора е паркингът с 23 места, който се намира точно пред заведението, в подхода към манастира. Дълги години той е бил държавна собственост, а от АПИ са го отдавали под наем на собственика на заведението Георги Паунов. През 2018 г. обаче от Бачковския манастир си възвръщат собствеността над имота. Изчакват да приключат наемните отношения на Паунов с АПИ и го отдават го под наем на фирма "Чардака Бачково".  Паунов обаче не признава документа и н влиза в конфликт с новите наематели. Следват нови съдебни дела и грозни сцени пред манастирските порти. 

В края на юни тази година бяха документирани поредните ексцесии. Паунов и персонала на заведението бяха съборили временната ограда на имота, сложена от манастира. Ситуацията ескалира, отправени са заплахи към манастриските служители  и се налага от манастира 4 пъти да се обаждат на 112 и да викат полиция.

В крайна сметка прокуратурата образува досъдебно производство за самоуправство, на място идват екип с разследващ полицай , иззети са веществени доказателства. Строежът е спрян до изясняване на ситуацията, но минути след като полицейския екип си тръгва, Паунов и съпругата му излизат от ресторанта и жената започва да бута платната на оградата. Със завидна сила тя вдига каменните блокчета , с които са застопорени металните колове и ги мята върху ламарините, които вече са съборени на земята. В погрома се включват и хора от персонала, очевидно по заръка на шефа си. Записът показва, че Паунов е там през цялото време и наставлява служителите си.

След жалба на манастирската управа , съдът спира въводът на фирмата на Паунов , а на 15 октомври 2024 г. Окръжен съд излиза с окончателно решение, с което отменя въвода на Мурджанова и осъжда "Бътерфлай 2023" да плати разноските по делото на манастира. 

Секретарят на манастрина Васил Апостолов коментира пред TrafficNews, че заплахите и обидите продължават, но въпреки десетките жалби входирани в прокуратурата на този етап реакция няма. 

След решението на съда, Бачковският манастир подготвя иск за пропуснати ползи към частния съдебен изпълнител. "Това са четирите най- силни месеци в годината. Имаме разчети и искът ще бъде за сума между 25 и 30 хиляди лева. Тя трябва да възстанови тези пари, защото е действала в противоречие със закона" заявиха от манастира. 

 

 

Самоуправството на паркинга на Бачковския манастир продължава! Миризмата на кебапчета пречи на полицията да си свърши работатаВреме е прокуратурата да се самосезира

АПИ : Паркингът е на Бачковския манастир, Паунов плаща такса за ползване на пътяАгенция "Пътна инфраструктура" няма претенции към имота, но Жоро Манекена чете закона като дявола евангелието

Поредни ексцесии край Бачковския манастир! Жената на Жоро Манекена като Крали Марко - събаря огради ВИДЕОПогромаджиите днес ще бъдат съдени по бързото производство в Асеновград