До Никулден остава един ден, а промоциите на прясна риба заливат потребителите, както в онлайн бюлетините, така и на място в търговските обекти. На пръв поглед впечатление правят цените. В големите търговски вериги в Пловдив офертите за килограм пресен шаран са доста близки като стойност. Брошурите на два от големите магазини в града ни предлагат 7,99 лв./кг. с ДДС, като в единия обект тази стойност е с 46% промоция заради празника, а в другия е определена като Топ цена, но конкретна отстъпка не е посочена.
Що се отнася до предложенията в голяма верига за продажба на едро и дребно, там традиционният шаран струва 6,89 лв./кг., като тази цена е намалена от 11,99 лв./кг. Отстъпката важи само за шарана с люспи, но не и за този без люспи - той остава на редовна цена от 14,99 лв./кг.
В асортимента от прясна риба за Никулден в търговските обекти не влиза само шаран. Клиентите могат да избират и между други видове морски дарове според предпочитанията си, като разбира се, отново могат да се възползват от отстъпки. Например, отново във водещите вериги на рибния щанд могат да се открият ципура, сьомга, лаврак, риба тон, както и различни по вид консервирани рибни продукти. И ако в една от веригите магазини потребителите могат да намерят ципура с 30% отстъпка и на цена от 15,99 лв/ кг. и филе от сьомга за 27,99 лв./кг. и без намаление, то в конкурентния обект, често намиращ се в непосредствена близост, ципурата се предлага изчистена и с отстъпка от 19% за 17,99 лв./кг., а филето от сьомга – с 23% намаление и цена от 32,99 лв./кг.
За разлика от веригите, развъдниците за жива риба предлагат малко по-високи цени. Например, в един от тях шаранът може да бъде закупен за 11 лв./кг., есетрата за 19 лв./кг., а сомът за 11,50 лв./кг., като по желание на клиента рибата може да бъде изчистена и нарязана на филета намясто.
А за да проверим какви са нагласите на пловдивчани към закупуване на риба, провеждаме анкета пред два обекта – развъдник за жива риба и магазин от позната верига. Така става ясно, че повечето купувачи предпочитат да изберат шаран за празника и да го приготвят по традиционна рецепта. По-често пазаруват от развъдници за жива риба, където продуктът е пресен. А цените, дори и да са повишени, не биха отказали хората да си купят риба, особено за празник като Никулден.