Истинска логорея на тема „война на клановете” предизвика на пръв поглед най-рутинната точка от дневния ред на Общинския съвет – тази за освобождаването на бившия заместник-кмет по финанси Илия Кирчев и избора на нов член на Управителния съвет на общинска фондация „Пловдив 2019”.

Първи предложение за новото лице в УС-то направи заместник-кметът по култура Пламен Панов, който от името на Здравко Димитров номинира финансиста Величко Родопски. След него от името на групата на ГЕРБ председателят Йордан Илиев излъчи нов фаворит – бившия директор на фондацията и настоящ мениджър „Проекти” в Драматичния театър Валери Кьорленски.

Разнобоят в средите на управляващите предизвика буря в залата.

„Няма да участваме в решаването на проблемите между двете крила на ГЕРБ. От една страна има предложение на изпълнителната власт, от друга – на законодателната в лицето на общинските съветници от тази партия”, скочи Йордан Иванов от Демократична България.

Илиев  не му остана длъжен и подчерта, че няма нищо по-демократично от това общинските съветници да имат избор между двама кандидати.

В отговор Иванов бе категоричен, че не става дума за демокрация, а за лобизъм.

В най-драматичния момент масло в огъня сипа председателят на БСП Николай Радев: „Аз няма да говоря за демокрация, че тук се разхвърча перушина. Имам по-сериозен въпрос – знаете ли как се казва тази фондация „Пловдив 2019”. А коя година сме знаете ли, събитието, което вие провалихте, вече мина. Всъщност ние какво ще правим фондацията? Те продължават да си съществуват, разпределят едни пари, вземат едни заплати. До 2362 г. ли ще съществуват? Познавам предложените нови членове на фондацията, но ние ще се въздържим да подкрепим някой от тях. Не виждам защо трябва да има такъв избор”.

Изказването му отключи втори фронт на атака, защото независимият Стефан Послийски поиска думата  и бе категоричен, че спорът за бъдещето на фондацията не стои на дневен ред все още, защото на екипа му предстои да отчита проекти, както и да реализира нови проекти чрез средствата от наградата „Мелина Меркури”.

„Фондацията е запазена марка. Дай боже, както каза г-н Радев, тя да просъществува до 2362 г. Нека спрем с тези приказки и да търсим диалог как ще се развива тя занапред”, каза още той.

Това провокира Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив” да поиска кандидатите да представят своята визия, макар че функцията на този УС не е свързана с прекия работен процес.

„Нека да отложим гласуването. Така и нашият клан ще има възможността да предложи свой кандидат и нещата да станат още по-демократични”, влезе в общия тон Парасков.

В крайна сметка общинските съветници отхвърлиха искането му, а точката мина – оставката на Илия Кирчев бе приета, а на негово място бе избран предложеният от групата на ГЕРБ Валери Кьорленски. Той бе подкрепен от 27 съветници, а Родопски едва от двама.

В същото време отчетът на фондацията за третото тримесечие на годината бе приет гладко и без никакви драми. Нещо, което не се беше случвало никога.