„Няма да мълчим, няма да търпим“. Под този надслов днес пред общината се събраха представители на различни малцинства , за да протестират срещу насилието и омразата, които се разпространяват в обществото. Въпреки, че протестът беше малоброен, в центъра на Пловдив имаше засилено полицейско присъствие, тъй като са получени сигнали , че представители на агитки и крайно десни формации готвят побой над протестиращите.

По първоначална информация сборният пункт на противниците на протеста бил в района на търговски център „Гранд“ и там бяха съсредоточени доста полицейски сили. Много униформени имаше и на площада пред общината.

„Тук сме, за да защитим правата на всички граждани. Това лято изгоряха хиляди декари гори, стотици места са без вода. Унищожават се и малкото дървета, които са останали в градовете - Вижте „Пещерско шосе“. Насилието в държавата се увеличава. От началото на годината има 15 убити жени. Липсва регистър на жертвите на домашно насилие. По две жени всеки месец губят живота си. Вместо минимум 60 центъра за жени, жертви на насилие , има едва десетина , които изнемогват. Липсва правна помощ за пострадалите и информационни кампании. Вместо това се приемат антидемократични промени в законите”, коментираха организаторите на протеста.

„Правителството не работи с проверена информация по отношение на LGBT хората и малцинствата, а ги използва за изкупителни жертви. Те са таргетирани като престъпници. През август парламентът прие поправки на закона за училищното образование , които въвеждат норми, които дискриминират хората на база сексуална ориентация и създават опасен прецедент. Това е война срещу демокрация, човешките права и срещу гражданското общество. Чрез фалшиви новини, всяване на паника и разпространяване на конспиративни теории, под лъжовно прикритие на грижа за децата и опазване на т.нар. традиционни ценности, крайнодесни формации и властимащите възпрепятстват борбата с насилието във всякакъв вид. Докато си мълчим и търпим това ще продължава”, казаха протестиращите.

 Организаторите обявиха, че повод за протеста са активните опити на няколко политически партии в Парламента да променят законите, без да се съобразяват с българските и европейските нормативни актове, които издигат във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност.

„Става въпрос за набързо прокараните промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и предложените промени в Закона за закрила на детето, които ще се гласуват тепърва (към момента на изпращане на прессъобщението те не са гласувани все още). Причината за протеста е продължаващата апатия и незаинтересованост от страна на всички властимащи в България към реалните проблеми на държавата във всички сфери – образователна, медицинска, социална, икономическа и други. Те настояват незабавно да се отменят спорните промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и да се спре прокарването на още антидемократични промени в Закона за закрила на детето

  • Да се спазват правата на човека, прогласени в Конституцията и международното право
  • Да се противодейства на речта на омразата, която включва откровени клевети и лъжи спрямо ЛГБТИ хората, както и спрямо други малцинствени групи в България;
  • Да се води активен диалог с различните общности, а не да се взимат решения, които ги засягат, без да бъде потърсено тяхното мнение и чут техния глас;
  • Адекватно и навременно правораздаване за всички насилници, но особено за тези с власт, които използват общественото си положение, за да тероризират хиляди хора Забрана на политически партии, които водят открита нацистка и антидемократична политика, като използват речта на омразата спрямо всеки човек, който не им се харесва по какъвто и да е признак!