За последното денонощие дарилите кръв са над 150 души. По данни на пловдивския кръвен център над половината от тях са за пострадалото момче Светослав. Състоянието на 19-годишния Димитров от Свиленград остава все още рисково, след като обгоря тежко преди дни при големите пожари. Той е със 75% процента изгаряния, като са му направени две животоспасяващи операция и се провежда реанимационно лечение. Изгарянията са изключително дълбоки и по цялото му тяло – по четирите крайника, гърба, корема и главата. Въпреки това обаче момчето е в съзнание, уточниха по-рано от лечебното заведение в Пловдив.

Критично остава състоянието на 19-годишния Светослав, изгранията са дълбоки и по цялото тялоМомчето пострада при пожарите в Сакар планина

Така близки на Светослав създадоха кампания за кръводаряване.  Според - д-р Янко Янков- директор на кръвен център – Пловдив обществото е реагирало много добре и доста млади пловдивчани, а и не само, са откликнали и са дарили кръв.

„Травматизмът и инцидентите са ежедневни и затова призоваваме хората да даряват редовно , за да може да имаме достатъчни количества да приемаме такива тежки случаи”, коментира още лекарят.

Всички , които се отзоваха в кабинетите по кръводаряване, за да помогнат на младото момче, го описват като един истински герой и уточняват, че веднага са се решили да направят това без за миг да се разколебаят. Георги Георгиев също се е втурнал към болницата, за да дари кръв и да помогне на Светослав. Той е категоричен, че момчето е постъпило като един истински герой, а сега е ред на хората да му помогнат, защото не коства нищо.

„Правя го, защото момчето е помагало в гасенето на пожари, мисля, че е редно в момента ние също да му помогнем. На мен, както и на всеки, не коства нищо да дойде и да го направи. Разбрах от интернет и когато го видях веднага дойдох и се отзовах. За него това би било много важно и ценно. Призивът ми е все повече хората да си помагат и в трудни моменти да показваме съпричастност и любов”, разказа още дарителят Георги.

Димитър Стоянов също днес отдели деня си, за да дари кръв в помощ на пострадалия 19-годишен . „Това е много геройска постъпка, че той е пострадал с цел да спаси горите от пожарите и реших да помогна с каквото мога. Това малко добро, което правиш, може да се окаже много ключово, защото много често пренебрегваме малките неща,  смятайки, че няма да помогнем, а всъщност точно това да е животоспасяващо в много ситуации”, коментира още Стоянов.

В кампанията, която се разпространи в социалните мрежи се включиха и от футболен клуб "Левски", чийто привърженик се оказа младежът. От вчера служители на пловдивската дирекция на МВР също предприеха акция по кръводаряване.

Светослав Димитров е треньор на малки футболисти в Свиленград. 19-годишният се е включил в гасителните действия на 15 юли като доброволец. Той е паднал от цистерна на колесен трактор при преминаване на машината през задимен и с намалена видимост участък към село Райкова могила в местността Каламишко дере. Тялото му е открито силно обгоряло от водача на трактора в близост до машината.

Ако състоянието на 19-годишния Светослав се подобри му предстоят още интервенции. Всички здрави хора от 18- до 65-годишна възраст може да дарят кръв на бул. "Пещерско шосе" 66 в кабинет №6 от понеделник до петък от 8.00 до 14.00 часа, без предварително записан час, уточниха от болницата.

Осигурена е необходимата кръв за Светослав Димитров, състоянието му остава критичноПоради необходимостта от големи количества кръв при лечението на изгаряния, от болницата приветстват всеки доброволец, пожелал да дари кръв

В помощ на Светослав! Служители на МВР - Пловдив с акция по кръводаряванеПострадалият е настанен с множество изгаряния в УМБАЛ „Св. Георги"