Пътят на Съединението мина и през Първенец. След като откри барелефа на Левски в Брестовица, президентът Румен Радев присъстваше и на възстановката и на освещаването на паетната плоча, където е подписано Съединението в съседното на столицата на винарството пловдивско село.

Това е ден, който ни дава национално самочувствие и ден, който ни кара да се гордеем с нашите предци и дела. Това е ден за пример на нашето настояще и бъдеще, заяви кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Преди 135 години актът на Съединениео доказва че българският народ винаги успява когато е обединен, когато следва своя идеал и когато взима съдбата си в своите ръце, допълни той.

Първенец има съществена роля за Съвдинението. Два месеца тук заседава Българският таен революционен комитет. Тук се водят битки, които откриват пътя към Одрин и сключването на Санстефанския мирен договор. Името на селото е свързано с този ден. На 25 и юли 1885 год тук се провежда първото заседание на БТЦРК.

Горд съм ще сме заедно и заедно почитаме този празник, заяви президентът Румен Радев. И затова моят път днес в по-дълъг. Минавам задължително от тук за да завърша довечера в Пловдив. Една от най важните ми срещи в днешния ден е с вас - потомците, които доказаха, че е достатъчно да си волеви и достоен родолюбец, да обичаш родината си, да имаш дързоста да пребориш великите сили и да обърнеш историята. Ако може да се каже че Съединението има своето Оборище то неговото място в тук. Позравявам всичко вас - жителите, че пазите свято заветите на тези хора и разказвате на пололенията, че Първенец е едно огнище на България. Когато сме единни, ние сме способни да пишем светлите страници на нашата история. Поклон пред дейците на Съединението, каза още президентът.