След символична първа копка от днес стартира работата по локалните платна на пътя Пловдив- Асеновград. Това е и последната фаза от проекта за реабилитиране на пътя.

„Вчера в 17 часа влезе в сила строителното разрешение, като няма постъпили жалби и може да започваме ремонтни дейности. В началото на годината имахме пречки, които поставиха под риск проекта. Необходимо бе да се отчуждят 131 имота, от които 40 от община „Куклен“, проблемът е бил изплащането на отчуждителите процедури. Благодаря на АПИ за съдействието“, заяви Дани Каназирева.

Срокът за проекта е за 465 дни, като 120 дни са за проектиране. Статутът на 63 декара земи е сменен от земеделски, за да може да се включат в локалните платна. Те ще бъдат две с дължина от 10 км и 6 метра широки, двулентови, с мантинели, с осветеност на кръговите, както и с добре изградена отводнителна система.

„Това е важна инфраструктура, която свързва Пловдив и Асеновград, но позволява и на бизнеса да се развива“, каза още областният управител на Пловдив.

На официалната церемония присъства и кметицата на Куклен Мария Белчева.

„Проектът е важен за региона и за трите общини, като без тези локални бизнесът няма да може да се придвижва. Това е завършващ елемент на този главен път за Асеновград. На територията на Куклен е Тракия икономическа зона. Всеки един инвеститор търси да има добра възможност. Локалните платна са реално завършващи елемент от т. нар магистрала и е важна част от индустриалния сектор. Важно е да се довърши като съоръжение“, каза Белчева.

Собственикът на фирмата изпълнил на проекта „Иса 2000“ Юлиян Инджов заяви, че строителните дейности ще протекат бързо и се очаква догодина обектът да бъде открит.

„Искам да поздравя пловдивчани, защото този проект е голяма част от стратегическата програма за околовръстния път на Пловдив. Това е може би началото. Следващият проект е от кръговото на Асеновградско до Скобелева майка. Така ще започне изграждането на околовръстното шосе в източната част на Пловдив и връзката му с магистрала "Тракия". Надявам се този проект да облекчи движението и гражданите и да даде тласък на икономиката в промишлените зони. Локалните пътища са необходими за компаниите. Строителните дейности няма да попречат на предвиждането“, коментира Инджов.