Ще се тестват ли децата за COVID-19 само с неивазивни антигенни тестове със слюнка? Това се питат притеснени родители, след като са получили пълна информация по казуса от училищата, където учат децата им. 

Към родителите са разпратени декларации за съгласие, придружени от списък с одобрени антигенни тестове, сред които попадат, както такива с назофарингеален секрет, както и такива със слюнка. Според насоки на МОН, разпратени към РУО-тата, родителите ще избират ваксина сред всички одобрени у нас. От декларацията обаче личи, че никой не им дава избор за конкретен вид изследване. 

Междувременно пък днес от Министерство на здравеопазването, цитирани от портала за информация за COVID-19, посочиха, че тест още не бил избран. 

Каква е хронологията?

За да се възстанови тъй желания присъствен образователен процес, децата трябва да се тестват за COVID-19. С тези категорични констатации само за няколко дни служебният министър на образованието и колегата му здравния ресор обясниха на широката общественост, че навлизаме във фаза, в която тестването на деца е задължително, за да могат те да посещават училище

Разбира се идеята бе лансирана с изрично обяснение, че антигенните тестове, с които ще се извършва скрининг в училищата, ще бъдат от типа "близалка" или с други думи ще работят само с проба от слюнката на учениците. Това е съществено уточнение, тъй като надали някой родител ще бъде много щастлив да го сюрпризират, че поне веднъж седмично някой ще бърка с тампон в нослето на детето му. За никого не е тайна, че подобна процедурата, ако е извършена качествено и според медицински указания, не е никак приятна дори за възрастни. 

За целта преди дни Министерски съвет разпредели по бюджета на Министерство на образованието 13 милиона лв., с които се предвижда да се закупят около 1 600 000 неинвазивните бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка, вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-CoV-2. Това на практика показва, че цената на 1 тест ще бъде малко над 8 лева

Какво стана ясно от решението на Министерски съвет?

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове. Със средствата ще се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование (от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец. 

Какво стигна до родителите?

Родители от едно от училищата в област Пловдив са получили декларации са съгласие. В документа дадените опции са - съгласен съм, не съм съгласен. Заедно с документа обаче са им препратени и документите, спуснати от Министерство на образованието. 

Бързи поглед в Насоките от Министерството на образованието към Регионалните управления по образованието показва, че на децата могат да се приложат всички от одобрените тестове у нас, които включват и такива с назални проби. В документа също така изрично е подчертано, че родителите трябва да посочат кое изследване предпочитат. Такава графа обаче липсва в декларацията. Освен това, в Насоките пише, че ако в РЗИ няма вида, искан от родителите, следва училището само да закупи тестовете.

Това събуди безпокойство у родителите на учениците, че в крайна сметка, ако дадат своето съгласие, децата им могат да бъдат изследвани с всички видове одобрени тестове. Те подозират, че това се прави и с цел да бъдат използвани наличните у нас. 

Какво казват от Министерство на образованието? 

Днес следобед от Информационния портал за коронавирус у нас разпратиха информация, в която се посочва, че тест за учениците все още не бил избран. Тази информация остава с впечатление, че ще бъде посочен един-единствен антигенен тест за децата. Едва, когато бъде избран, щяла да се проведе информационна кампания.

Всичко това на практика обаче е в пълно противоречие с Насоките, в които пише, че може да е всеки тест от одобрените. Още повече, че в момента тече събирането на съгласие при абсолютно неясна ситуация какви тестове ще бъдат ползвани и ще има ли наистина избор. От същото съобщение днес, в което се цитира Министерство на образованието, стана ясно, че след като бъдат избрани тестове ще бъдат дадени 2 дни преди децата ще се върнат на училище. За всички е ясно, че няма как за 2 дни да бъде събрано т.н. наистина информирано съгласие. 

Все още няма избран тест за учениците! Минимум 2 дни ще бъдат дадени на родители преди присъствен стартИнформационна компания пък ще даде подробности за тестовете

TrafficNews ще очаква институциите да дадат коректни и навременни отговори с цел да установи ще се използват ли и други видове антигенни тестове върху деца и защо в декларациите не е даден избор, ако ще се процедира с всички видове, както е посочено в Насоките. Считаме, че темата е особено чувствителна за родителите, че да настъпват подобни разминавания между широкоанонсираните методи за връщане на децата в училищата и това, което в крайна сметка на практика стига до българските граждани. 

Ето и целия документ с Насоки и приложения списък с одобрени антигенни тестове: